Най-добрите студенти лекоатлети, участници в 5-ата Национална универсиада София 2018, бяха наградени на официална церемония днес. Състезанията по лека атлетика се проведоха в рамките на два дни /13 и 14 май/ в 11 дисциплини – мъже и жени 100 м., 400 м. и 800 м., гюле,  диск, скокове на височина и дължина, щафети 4 x 100 м. и 4 x 400 м., 1 500 м. за жени и 3 000 м. за мъже.

Състезанията се проведоха на спортната база на НСА "Васил Левски", а участие в тях взеха около 130 състезатели от 14 университета.

Национална спортна академия и Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" бяха с най-много състезатели в тази дисциплина.

Комплексната купа на победителя в леката атлетика завоюваха студентите от НСА, които спечелиха съответно най-много медали. Втори се нареди ПУ "Паисий Хилендарски", а бронзът остана за УНСС. Ива Александрова от НСА бе състезателят с най-много спечелени медали – 4 златни и 1 бронзов. Параолимпиецът, медалист от световно и европейско първенство по лека атлетика, Християн Стоянов, взе златен медал на 3 000 м. и сребърен на 800 м.

Наградите на призьорите връчиха ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев, зам.-ректорът на Академията Апостол Славчев, доц. Софка Попова, проф. Стефан Стойков, спортният директор на АУС "Академик" Никола Динев и други.

Бяха наградени и победителите при отборното мъже тенис на корт. Победители в тази дисциплина са студентите от НСА, със сребърни медали са момчетата от УНСС. Трето място си поделиха Технически университет - София и ЮЗУ "Неофит Рилски". 

В рамките на спортния ден се играха още волейбол, баскетбол и тенис на корт.           

В утрешния състезателен ден от Национална универсиада София 2018 ще се играят финалите в тениса на корт. Мащабното спортно събитие се организира от Асоциация за университетски спорт "Академик" и протича в дните от 11 до 17 май. Съорганизатори на силното студентско мероприятие са НСА, Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски", УНСС, Техническия университет и Лесотехнически университет.

В Универсиадата участват около 1 500 студенти от 25 университета от страната. Те се борят за медали в общо 15 вида спорт.