Под мотото „Емоцията е повече от победата“ тази вечер бе открита Фотоизложбата „Спортът е за всички“. На Моста на влюбените до НДК се събраха много столичани и гости на града, а министърът на спорта Красен Кралев официално откри изложбата. Сред официалните гости бе и олимпийската шампионка Ваня Гешева, единствената българка с три медала от една олимпиада.

„Поздравявам организаторите и желая успех на изложбата. Чудесна идея на това място да бъдат поставени фотоси, които показват и другата страна на спорта, показват това, че спортът и физическата активност са достъпни за всички, включително и за децата в риск,“ заяви в приветствието си Красен Кралев. „Често се увличаме и говорим само за медали, рекорди и победи, а смисълът на спорта е в и в това, че възпитава,“ каза още министърът.

С приветствие към присъстващите се обърна и Анатоли Илиев, председател на Българската спортна федерация за деца и младежи в риск. Той изтъкна колко важно е да се обръща повече внимание на тези деца и, че те също заслужават да им се предоставят възможности за спорт и физическа активност. Илиев от години е един от основните организатори на турнири и шампионати за деца от социални домове и институции из цялата страна, съобщава www.sofia2018.bg.

Изложбата се организира от София – Европейска столица на спорта съвместно с Българския олимпийски комитет и Българската спортна федерация за деца и младежи в риск. Представени са 60 уникални снимки, които показват другата спорта, често оставяща извън фокуса на медиите – масовия спорт, спортът за здраве, активните занимания на децата в риск. Всичко това – пречупено през призмата на художествената фотография. Снимките ще бъдат позиционирана на Моста на влюбените до НДК от 3 до 16 юли. Те са част от новия проект на София – Европейска столица на спорта, който се осъществява под мотото „Емоцията е повече от победата“ и вече бе представен в последните две години чрез 7 фотоизложби с името „София Фото Спорт“.

Изложбата е втората за тази година от общо 6-те планирани в Програмата на София – Европейска столица на спорта. Първата бе през април в градинката пред Кристал.