Абсолютният европейски шампион по културизъм за младежи раздаде първите си автографи в родния си град Разград.

22-годишният Николай Пенчев стана европейски и абсолютен европейски шампион по културизъм на първенството в Санта Сузана, Испания, в началото на месеца. Той се състезава в категория над 75 кг., състезателното му тегло е 90 кг. В категорията си е обявен за победител от 11 от 11-те съдии, след него остава действащия вицесветовен шампион. Според регламентите на този спорт шампионите от всички категории излизат на подиума и в надпревара помежду си, победителят става абсолютен шампион. Разградчанинът отново печели гласовете на всички съдии.

Николай разказа, че се занимава с културизъм от 14-годишен, първоначално сам вкъщи, баща му, който е председател на комисията по спорта в Общински съвет-Разград, му правил самоделна лежанка и други уреди. След това започнал да тренира в спортен клуб „Гладиатор“ в Разград при европейския шампион по културизъм от 1990 г. Георги Георгиев. Бате Гошо вярваше в мен и преди години ми предрече, че ще достигна неговите успехи – коментира младият спортист. Шампионът смята да остане верен на родния си клуб, макар да има предложения и от столични клубове. Николай е студент по противопожарна и аварийна безопасност в Академията на МВР. Състезанието в Испания е първото му участие в международна надпревара. След месец почивка започва подготовка за Световното първенство за младежи в Бистрица, Румъния, през ноември. В културизма младежите са до 23 години, които Николай ще навърши през тази година и това е последният му шанс, за да спечели и тази титла.

При него са налице всички качества, за да постигне още по-големи успехи: генетика, форма на мускулатура, упоритост и дисциплина в тренировките и спазване на режим, а след тази победа вече и увереност във възможностите си  – заяви първият му треньор Георги Георгиев. Той допълни, че спортът културизъм е спорт за цял живот, начин на живот. Купите, които Николай и останалите състезатели от клуб „Гладиатор“ печелят, са подредени в залата за тренировки и са стимул за по-малките. Пример е и ветеранът в този спорт – 74-годишният Йордан Димов-Даксъна, който е основоположник на културизма в Разград и до днес тренира.

Принос към постижението има и община Разград, с решение на местния парламент са осигурени от бюджета за спорта 1800 лева за пътуването и пребиваването на Николай в Испания. С купите и медалите от Европейското, а и от проведеното преди това Републиканско първенство, шампионът се срещна с кмета на Разград – д-р Валентин Василев и председателя на Общинския съвет Надежда Радославова днес. За срещата Николай Пенчев беше подготвил изработени от самия него плакати със снимки от Европейското първенство и за пръв път раздаде автографи, първо на представителите на местната власт, а след това и на местните журналисти.