Треньорът по самбо Борис Борисов е сред най-успешните спортисти на България за 2014-та година, след като успява да сбъдне мечтата си и на 30 години да завоюва мечтаната за него световна титла на шампионата в Япония в края на ноември.

България не е стигала до този успех от 8 години, когато последното отличие печели Георги Георгиев, който стига и до бронзов медал в джудото на олимпийските игри в Атина 2004-та.

Борис два пъти е вицешампион, но световната титла е блян, които той преследва с цената на къртовски труд и желязна дисциплина. Роден е на 7-ми юли 1984-та година в Тополовград, от 20 години животът му е свързан със спорта.

„Работя като треньор в спортното училище на ЦСКА, готвя се индивидуално и по време на лагери с националния отбор. Трудно е да съчетавам и двете, но се справям, защото обичам спорта. Надявам се да успея по този начин да възпитам и моите състезатели. Бях много развълнуван от посрещането на летище София. Моите възпитаници бяха горди от световната титла и сами направиха плакати, знамена, с които ме чакаха. Друго е сега техен треньор да е световен шампион. Всеки ден виждам в залата талантливи деца, които обичат спорта. Искам да ги възпитам добре и да постигат успехи за България.“- разказва Борис Борисов при гостуването си на Гонг.

Колко битки е трябвало да спечели и кой е бил най-големият му проблем по пътя към титлата на Световното по самбо в Япония- чуйте разказа за Гонг на златния медалист в категория 62 кг Борис Борисов.