Спортист номер 2 на България Станилия Стаменова заяви, че се чувства предадена, след като от месец септември насам се подготвя самостоятелно и без треньор.

Тя обаче заяви, че все още не мисли да напуска България и да се състезава за друга държава. Стаменова даде специално интервю за Дарик радио, в което разкри защо е останала без треньор, защо няма да работи заедно с Николай Бухалов, кой й е подал ръка и какви са целите за 2006-та.

„Това, че напускам България, не са мой думи и все още не е на дневен ред. Все още искам да се състезавам за България и търсим начини да намеря смисъла да продължавам да го правя. Винаги има опция за в бъдеще. Ако някой каже, че знае какво ще му се случи в следващите месеци ще излъже. Всичко може да стане – да тренирам, да се контузия и да приключа въобще със спорта. Относно треньора - с Николай Бухалов наистина приключихме. Всъщност той дойде да помогне не с идеята да ми стане треньор и да гради бъдеще с мен. Предната година дойде за два месеца, за да изкарам сезона. В последствие видя потенциал в мен и се подразни от факта, че не успях да стана миналата година Световен шампион. Тази година, когато го направих, реши да се оттегли, защото си има собствен бизнес и задължения, от които по някакъв начин го отделям. Моята подготовка е много отговорна и задължаваща от към време“, каза Стаменова.

Тя разкри причината за огорчението си в момента. „След като станах европейска и световна шампионка изведнъж останах без треньор. Трябваше да се възстановявам сама. Така от септември до февруари съм бях сама. Подготвяла съм се методически и физически по моя програма. Сама съм си направила организацията по три подготвителни лагера. Изведнъж се чувстваш предаден. Не мога да обвинявам, когото и да било. Такава е ситуацията. В България е нужно голяма част от работата да я вършат сами спортистите“, допълни Стаменова.

„Имахме разговори с министър Кралев. Имаме неговата подкрепа, аз и федерацията, да бъдат отпуснати средства, за да имам треньор от чужбина и покрай нас да се сформира школа по женско кану. Имам подкрепата на министерството. Федерацията говори с Александър Кирпиченко. Той е от Беларус, а миналата година е станал треньор номер 1 на Молдова с кануисти. Опцията е той да дойде в България още следващата седмица да пристигне и да започнем подготовка“, допълни още спортист номер 2 на България.

„Тази година основната цел е защита на Европейската титла. Не мога да кажа, че се чувствам по-добре от миналата година, защото е трудно да го направиш, когато сам си си сформирал цялата подготовка и да няма хора около теб. Не мисля, че физическото ми състояние е по-добро от миналата година“, каза още Стаменова.