Международният олимпийски комитет (МОК) препоръча връщането на руски и беларуски спортисти на международни спортни събития като неутрални състезатели, съобщи ДПА.

След първия ден от заседанието на изпълкома на МОК президентът на централата Томас Бах уточни, че препоръките не означават, че руснаци и беларуси ще могат да участват на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. и на Зимните игри през 2026 г.

"Изпълнителният комитет на МОК не е определил ясна времева рамка за решение относно участието на руски и беларуски спортисти на Олимпийските игри през 2024 и 2026 година. Никой не знае какво ще се случи утре или след девет месеца. Нямам отговор кога ще дойде подходящият момент, следим ситуацията", каза Томас Бах.

Спортисти, които са сключили договор с руската или беларуската армия или службите за национална сигурност, не могат да се състезават, същото важи и отборните надпревари, в които спортисти с руски или беларуски паспорт не могат да участват, казаха от МОК.

Изпълкомът подчерта, че санкциите срещу руските и беларуските държави трябва да останат в сила и никакви международни събития не трябва да се организират в тези страни./БТА