На 4 май, събота, възстановеното „Изкачване на Витоша“ слага началото на колоездачния сезон в България, съобщи днес в Пресклуб „България“ главният организатор на поредицата от 4 състезания за купа „Долчини“ и мениджър на „Долчини Про Тийм“ Любослав Венков. 

Официалният старт е пред резиденция „Бояна“, а самото състезание ще започне с летящ старт пред магазин „Фантастико“ на кръговото движение за Драгалевци. Надпреварата се подпомага от „София – европейска столица на спорта“ и хотел „Хот Спрингс“. На следващия ден е критериумът пред „Арена Армеец“. 

23 отбора и 150 състезатели са се записали до момента за участие, но записванията продължават и в самия ден на старта. 

Пресконференция преди Купа Долчини

източник: LAP.bg

Следва поредица от още три състезания за купа „Долчини“ – на 18 и 19 май в Дупница и Паничище, където общината ще се включи отново, както и миналата година, в Чепеларе и Пампорово – на 8 и 9 юни / също с участието на общината/ и „По стъпките на римляните“ на – 6 и 7 юли около Банско, Разлог, с. Баня и Добринище. Лице на състезанието в Чепеларе и Пампорово е олимпийската шампионка по биатлон Екатерина Дафовска. Още един олимпийски шампион – от Сеул 1988 г. – легендата на германското колоездене Олаф Лудвиг, ще даде своята подкрепа на надпреварата в Пирин. Лудвиг ще присъства и на официалната пресконференция преди състезанието на 4 юли в пресклуб „България“. Предвижда се в тазгодишните стартове да се използва нов софтуеър, който да дава информация в реално време за хода и временното класиране във всяко от 4-те състезания.

Пресконференция преди Купа Долчини

източник: LAP.bg

На въпрос дали смята, че е възможно, с неговия опит в организирането на международни състезания всяка година и с личното му участие, да бъде възстановена Колоездачната обиколка на България, Венков отговори, че трябва да се види примера и на други страни, като Полша, където обиколката стана силно състезание,след като нейната организация бе поета от медиен магнат, без непременно да се ангажира съответната федерация.

Пресконференция преди Купа Долчини

източник: LAP.bg

На пресконференцията присъстваха и бивши активни деятели и ръководители на Българския колоездачен съюз, който в момента е в състояние на ликвидация.Те споделиха, че се водят разговори с всички, които милеят за българското колоездене, за създаване на нова организация, която да извади този спорт от продължаващата вече две години агония.