Кениец и румънка спечелиха 15-километровия шосеен маратон "Пробег на свободния дух Гюргево-Русе", който се състоя днес. В надпреварата се включиха 245 състезатели от 10 държави. 

Най-много бяха участниците от България и Румъния. Имаше също от Австрия, Англия, Унгария, Кения, Сърбия, Португалия. Най-възрастният участник в маратона бе 72-годишният Иван Грозев от Русе.

"Участвам в маратони от 1983 година. Пробегът между Русе и Гюргево е лесен. Времето беше приятно. Изминах го за час и 24 минути", каза Грозев. Сред състезателите бе и 62-годишният Владо Пановски от Велико Търново, който заяви, че е българинът с най-много пробягани маратона - 121.

"Една трета от тях са били в чужбина. Тренирам от 15-годишен, а първият маратон пробягах на 19 години. Имал съм много тежки маратони. Навремето в България се организираше държавно първенство през месец юли. Бягал съм на температурата от 35-36 градуса на въздуха, а на асфалта стигаше 45 - 50 градуса", обясни Пановски.

Началото на състезанието бе дадено в центъра на Гюргево, а финалът бе на площад "Свобода" в Русе. Заради пробега ГКПП "Дунав мост" бе затворен за движение на превозни средства за час.

Първите три места при мъжете бяха окупирани от състезатели от Кения. Победител бе Абел Роп, втори се нареди Хилари Кимайо, а трети остана Нелсон Черутич. При жените победител бе румънката Роксана Бирка. На второ и трето място останаха състезателките от Кения - Рут Матебо и Рут Мбатха.

За заелите първите 10 места при мъжете и жените бе осигурен награден фонд от 15 000 лева. Организирана бе и томбола с предметни награди за участниците.

"Пробег на свободния дух Гюргево-Русе" се организира от СЛАК "Дунав" в Русе и СК "Гюргево". Сред партньорите са общините в Русе и в Гюргево.