Историческа среща с бг участие за олимпийската кандидатурата на Таекуон-До ITF

 източник: АП

източник: АП

За първи път в историята на спорта Таекуон-До в Южна Корея се провежда официална среща на високо ниво между представители на олимпийската Таекуон-До федерация WTF и Таекуон-До ITF. По изключителен начин бяха посрещнати на летището в Сеул шефовете на Международната Таекуон-До Федерация ITF - Президентът Проф. Ри Йонг Сон и Проф. д-р Чанг Унг – член на МОК. Заедно с тях бе и вицепрезидентът на ITF - Марио Богданов, който е един от тримата преговарящи Таекуон-До ITF да влезе в олимпийското семейство на предстоящите Олимпийски игри през 2020 година в Токио.

Лично новоизбраният президент на Република Южна Корея Мун Дже-ин прие ръководителите на неолимпийската версия, което говори за уважението и подкрепата Таекуон-До ITF да бъде част от Олимпиадата след три години. В момента в южнокорейския град Муджу се провежда Световното първенство WTF и 15 спортисти от Северна Корея правят демонстрации, показващи особeностите и спецификата на Таекуон-До ITF .

„Това наистина е историческа среща. Всички знаем за политическата обстановка между Южна и Северна Корея, но за първи път, благодарение на усилията на всички в нашия спорт, ставаме свидетели на подобно уважение и респект в Южна Корея. Бяхме посрещнати на летището в Сеул от много деца, срещнахме се с президента на Южна Корея, който подкрепи идеята двете федерации да бъдат равнопоставени и да участват на най-големия спортен форум на планетата - Олимпийските игри. В залата, където се провежда Световното първенство публиката повече от радушно прие демонстрациите на севернокорейските състезателите от ITF и в следващите дни ни предстои официална среща с президента на МОК Томас Бах. Имаме от няколко години изготвен план между двете федерации и вървим стъпка по стъпка към неговото изпълнение за участие на Игрите на WTF и ITF”, сподели от Южна Корея президентът на българската федерация и вицепрезидент на Световната по Таекуон-До ITF Марио Богданов.

Богданов е част от екипа преговарящ за участието на ITF на Олимпидата, като освен него в тима са Майкъл Пруит (Уелс) - Президент на Европейската федерация Таекуон-До ITF и говорителят на ITF Джордж Витал (САЩ).

В знак на добронамереност и уважение по време на Световното първенство по Таекуон-До ITF през септември в Пхенян, в спортната зала специална демонстрация ще изнесат таекуодисти от Южна Корея.

Срещата между двете федерации WTF и ITF с Томас Бах е насрочена за четвъртък, като след нея се очаква да бъде съобщени и последните новини около присъединяването на ITF в семейството на олимпийските спортове.

профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
таекуондо

Други спортове