Николай Боев стана популярен като първият българин, треньор по художествена гимнастика. 20-годишният студент работи с треньорката на Симона Пейчева, Мариета Дукова. Боев свенливо призна, че може да изиграе всяко съчетание от последните 10 години на отказалата се вече Пейчева.

„В този спорт се дава малко почивка, имаме един почивен ден през седмицата,” започна Боев пред Голлиния. „Аз откакто се помня харесвам този спорт, живея до зала „Младост” в Бургас, от малък посещавам турнира „Жулиета Шишманова”. Ходил съм на много турнири в Бургас, и оттам ми стана много интересно. Възхищавал съм се, че гимнастиката е донесла толкова много медали на България.”

В момента Боев учи в Софийския университет, история с педагогически профил, а откакто е студент вече тренира в клуб „Академик” при Мариета Дукова.

„Никога не ми се е случвало да получавам подигравателни нападки. Напротив, мисля, че на хората им е много интересно. Много хора ми казваха преди, че няма да мога да пробия в този спорт, но ето, че ги опровергах. Правя нещата, така че да стигна до някакъв успех,” обясни Боев.

„Знам всички съчетания на Симона от 2000-2001 година, когато стана световна шампионка,” призна той, споделяйки възхищението си от Пейчева. За него тя е идеалната гимнастичка.

„Харесвам всички уреди, всеки си има собствена красота. Харесвам бухалките и лентата, много са трудни за овладяване,” добави Ники Боев.

„На 20 години съм, мисля да продължа да се занимавам с този спорт. Ще има сега съдийски семинар този месец и на последния ден имам изпит и от тази година да бъда съдия по художествена гимнастика,” си пожела първият мъж в България, станал треньор по художествена гимнастика.