Ръководителят на световната лека атлетика лорд Себастиан Коу защити така наречените "изключения за терапевтична употреба" (TUEs), но призна, че съществува възможност с тях да се злоупотребява.

TUEs могат да бъдат издавани на спортисти, които имат нужда да използват медикаменти, попадащи в забранителния списък на Световната антидопингова агенция (WADA).

Тяхната употреба се превърна в силно дискутиран проблем, след като руските хакери "Fancy Bears" откраднаха и публикуваха медицинските файлове на отделни спортисти от интернет страницата на WADA.

"Системата "TUEs" е една добра система", заяви Коу в интервю за обзорното предаване "Sportsweek" на BBC Radio 5.

ВЪПРОС: Нужно ли е да се уверявате, че не се злоупотребява?

"Да, разбира се. Има възможност за такива действия, но аз не мисля, че това е честа практика."

ВЪПРОС: Може ли обществото да има доверие в системата?

"Да, мисля, че може, но трябва бъдем бдителни постоянно."

Коу, който е президент на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF), заяви още организацията прави "много задълбочени проучвания" преди да предостави на TUEs.

"Ние сме безпощадни", каза още 59-годишният британец.

"Ние консултираме всичко с WADA и когато поисканото изключение за терапевтична употреба е целесъобразно, агенцията може да го върне и да ни попита за повече информация."

"Съответното изключение се издава единствено от независима комисия, а не по преценка на общопрактикуващите лекари. Комисията провежда много задълбочени проверки и ни дава информация, дали има алтернативни лечения, които не биха били в противоречие със списъка на забранените вещества."

Коу, който е двукратен олимпийски шампион на 1500 m, добави:

"Не мога да кажа дали в миналото, или в бъдещето, не е имало или няма да има сиви зони на прилагане на правилата, но трябва да има някакво обществено доверие в тази система – като  в леката атлетика тя със сигурност се подобрява."

Преди дни стана ясно, че олимпийските шампиони от Рио 2016 сър Брадли Уигинс, Лаура Трот и Никола Адамс са сред няколкото британски спортисти, разкрити от хакерите "Fancy Bears", че имат издадени TUEs. Същото изключение се оказа, че е получил и 3-кратният победител в Тур дьо Франс Крис Фруум.

Всички тези данни не уличават по никакъв начин, че някой от осветените състезатели е направили нещо нередно.

Просто издаденото изключения за терапевтична употреба позволява на спортиста, по медицински причини, да вземе предписано вещество или да се подложи на лечение, което по принцип му е забранено от Антидопинговите правила.

Според разпоредбите всички спортисти трябва да се свържат със своя национален ръководен орган или да следват Антидопинговите насоки на съответната национална агенция, преди да кандидатстват за "изключение за терапевтична употреба".

СЪЩЕСТВУВАТ И СТРОГИ КРИТЕРИИ,  ЗА ДА БЪДЕ ПРЕДОСТАВЕНО ТАКОВА:

§  Спортистът ще има значителни здравословни проблеми, без да вземе веществото.

§  Употребата му не би подобрила значително резултатите на спортиста.

§  Няма разумна терапевтична алтернатива на веществото.

§  Необходимостта от използването, не се дължи на предишна употреба на веществото без разрешение.