На 25-и април в Базел, Швейцария, се състоя среща на 20-те държави включени в плана за развитие на Международната хандбална федерация (IHF). Форумът беше ръководен лично от президента на международната централа д-р Хасан Мустафа и удостоена с присъствието на президента на Европейската хандбална федерация (EHF) Жан Брио и генералния секретар на EHF Майкъл Видерер. Целта на събитието бе да оцени в детайли участието на всяка една от участващите държави, да се отчетат финансовите и спортно- технически резултати и да се обсъдят конкретни предложения за следващия период на развитие.

БФ Хандбал получи изключително висока оценка за участието си по дейностите в проекта и беше удостоена със специален диплом от президента на IHF за успешното си развитие и показаният прогрес през последните години.

В тази връзка президента на БФХ Росица Бакърджиева коментира няколко теми.

Госпожо Бакърджиева очаквахте ли подобно признание от страна на висшето ръководство на Международната хандбална федерация?

Определено не съм го очаквала. Присъствието ми на срещата в Базел беше изключително важно за бъдещото развитие на нашата федерация. Световната централа е важен партньор в работата ни през последните четири години. Получихме финансова и организационна помощ, както и материално-техническо оборудване за нуждите на националните ни отбори. Активно участвахме в проектите, насочени към развитието на млади съдии и треньори. Част от този мащабен план на IFH са и проведените турнири „Ченълндж трофи“. Не без значение е факта, че ни беше гласувано доверие да бъдем домакини на две такива прояви и ние се справихме успешно с организацията им – през 2012-та EHF „Челъндж трофи“ в Габрово и Велико Търново и през 2015-та на IFH „Челъндж трофи“ в Габрово. Положихме много усилия, за да отговорим на високите изисквания и стандарти, но отличие за прогреса на БФХ наистина не сме очаквали.

Смятате ли, че спечелването на EHF „Челъндж трофи“ в Габрово през 2012-та и Гърция през 2014-та и IFH „Челъндж трофи“ в Мексико през 2013-та, са в основата на тази висока оценка?

Разбира се, тези отличия имат своята стойност от спортно-техническа гледна точка, но те са само нашето върхово постижение. Като цяло се взима предвид факта, че в България в момента има 70 работещи клуба, организирани първенства на всички възрастови групи, държавни финали и национални купи. Последните четири години организирахме и проведохме Балкански турнири за младежи и девойки, в които взеха участие почти всички държави от полуострова. С националните ни отбори участвахме в Европейски и Световни квалификации за различните възрасти и независимо, че Министерството на спорта финансово подпомага дейността само на два национални отбора при подрастващите, ние ежегодно имаме участие на минимум пет национални гарнитури, като през 2015/2016-та година приехме и тежкото предизвикателство да участваме в Европейските квалификации за жени. Дължахме го на десетките млади състезателки, които очакваха от нас възможността да премерят сили сред европейския елит. Успешно организирахме и семинари с международни лектори за треньори, национални и международни съдии, и по плажен хандбал.

Какъв е шанса БФХ скоро отново да получи домакинство на значима международна проява?

Определено високата ни оценка до момента е едно голямо предимство. Както знаете, вече получихме домакинството на Европейското първенство за юноши до 18 години, което ще се проведе това лято, от 15-ти до 21-ви август в град Варна. В надпреварата ще участват 11 хандбални нации. В тази връзка, преди няколко дни имахме нова проверка от страна на Европейската федерация, с представител Томас Гангел, който лично инспектира условията в спортните бази в град Варна и спортен комплекс „Камчия“, както и в „Гранд хотел Варна“, и провери в детайли и срокове етапите на задължителната ни подготовка към момента. Оценката е много добра и няма как да не благодаря специално на президента на хандбален клуб “Спартак“ (Варна) Росен Добрев, който е и председател на Организационния комитет на първенството, за отговорното му отношение и блестящата организация по време на посещението. Специални благодарности и към директора на Двореца на културата и спорта във Варна Минко Христов, директора на „Гранд хотел Варна“ и ръководството на спортен комплекс “Камчия“. Изключително много ще разчитаме и очакваме помощ от страна на кмета на Община Варна г-н Портних и общинското ръководство. Предвид факта, че това е значима и мащабна проява, която ще доведе в България и морската ни столица повече от 300 участника – състезатели, съдии и официални лица, представители на 25 държави, се надявам заедно да покажем, че сме готови да отговорим на високите европейски и световни стандарти.

Фактът, че на форума в Швейцария са присъствали президентите и на Международната, и на Европейската федерация, сякаш му придава по-особена тежест. Така ли е?

Да, заслужава да се отбележи, че двете централи на най-високо ниво обединяват усилия и съгласуват политики, чрез които се създават максимално добри условия за развитие на нашия спорт. Може би тук е мястото да споделя, че след като ми бе връчено специалното отличие от IHF, за пръв път на големия екран в щаба на международната хандбална централа бяха пуснати кадри представящи частица от България. Това беше филмът, изготвен по време на междуконтиненталния турнир IHF „Челъндж трофи“, който се проведе през октомври миналата година в Габрово. Той беше запечатал емоцията на всички, които бяха част от този голям форум. На фона на прекрасните кадри от Габрово и Етъра, съчетали култура, емоция и дух на хора от пет континента, имах възможността да говоря за важността на проекта, за хилядите състезатели взели участие в европейската и световна надпревара EHF/IHF „Челъндж трофи“, за откритите таланти, сред които, за щастие, е и нашата талантлива състезателка Елизабет Оморегие, която вече е лидер и в Шампионската лига за жени, за усещането да принадлежим към това голямо хандбално семейство, за ролята на всички контакти и чистото приятелство, което споделяме. Филмчето от Габрово и България изправи на крака всички присъстващи в залата и бих искала да посветя техните аплодисменти на хората в българския хандбал, които ми вярват, на приятелите, които ни подкрепят, на ръководството на Община Габрово, която е неизменна част от условията ни за успех, на прекрасния режисьор на филма Емил Михов и на всички, които искрено ще се зарадват на успеха ни.

Росица Бакърджиева – състезател с над 250 мача с екипа на националния отбор по хандбал. Многократен голмайстор на България. Най-добър реализатор в първенствата на Италия и Испания. Шампион и носител на пет купи на Бразилия и титлата с отбора на Рио де Жанейро. Избрана за най-добър играч на Бразилия и Латинска Америка през 1995 година. Обявена за най-добър играч на петдесетилетието в България в женския профил. Президент на БФ Хандбал от 2011-та година. През 2015-та получи безапелационен вот на доверие за нов пет годишен мандат начело на родната хандбална централа.