Новият европейски шампион по шахмат за юноши Киприан Бербатов се завърна в България веднага след като спечели титлата на първенството в черногорския град Херцег Нови.

„Това е най-ценният медал за мен до сега. Бях един от фаворитите на първенството в конкуренцията на още 127 съперника. Лошо е, че в Черна гора не ставаше за плаж. Шахът ще продължава да бъде преди уроците. От 1 септември до сега само два дни ходих на училище”, сподели пред Гонг третият братовчед на Димитър Бербатов.

Кипи триумфира със златния медал във възрастовата група до 12 години, след като постигна 7,5 точки със седем победи, едно равенство и една загуба. 11-годишният талант покри и третата си норма за международен майстор и ще стане такъв автоматично, когато достигне ЕЛО 2400.

На Европейското първенство участваха 25 български млади шахматисти. Александър Монев финишира на 17-о място, Михаил Николов е 57-и.

„Чувствам се добре. До последно бях втори, но в последния кръг противникът ми за първото място загуби и спечелих. Бях един от фаворитите, радвам се, че успях. Отпуснах се и преживях леко загубите. Ще си пазя медала, той е най-важният за мен досега, най-големият успех. Преди две или три години, като ходих в Черна гора ставаше за плаж, а сега не. Ама и тук не е много добро времето. Добре ни беше да пътуваме с автобус. Можеше с другите ни 25 участника да си играем на нещо. На отиване играхме шах и на карти, но на връщане – не, защото ни писна. Предстои ми отборното първенство в Боровец, след това не знам. И на училище ще ходя. В момента съм в спорното на Левски. Имам късмет, че лесно запомням това, което пише в учебниците. В училище ми е лесно, макар че имам много отсъствия. Досега и занапред повече ще играя шах, отколкото ще уча. До сега от 1 септември два дин само съм ходил в клас. И другата, както предната ваканция, сигурно ще съм по турнири. В Черна гора ни подариха по един мобилен телефон, шах, шахматна книга и нещица за спомен от града. Не съм се разхождал много в Херцег Нови. Интересувах се от това, което направи Веско Топалов на финалите на Големия шлем в Билбао, вече е първи в ранглистата, но само е лошо, че не може да стане мач с Гата Камски. Колегите ми с автобуса ми пожелаха още много успехи. По пътя купата бе до мен, а сега в София си сложих медала. Следващата ми цел е да натрупам ЕЛО, за да стана международен майстор, вече имам трите норматива”, каза при завръщането си в София Киприан Бербатов.

Ето какво каза еврошампиона за третия си братовчед Димитър: „Искам да надмина успехите на братовчед ми Димитър Бербатов, но ще е сложно, защото футболът е на много по-високо ниво от шаха в момента, с много повече фенове. Обичам да играя футбол. Рядко се виждаме с братовчед ми. Интересувах се и за трансфера му”.