Доминацията на българската атлетика се изразява не само в първото място в последните две години, а в присъствието на по двама представители в десетката“, заяви в интервю за БГНЕС председателят на Българска федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов по повод победата на Мирела Демирева в анкетата „Спортист на годината“.

В края на миналата година отново на първото място в престижната класация бе лекоатлет – Габриела Петрова. 

"Доминацията на българската атлетика се изразява не само в първото място в последните две години, а в присъствието на по двама представители в десетката. 4-то място на Ивет Лалова е много сериозно постижение и доказва, че атлетиката не е едно спорадично явление, а съвсем справедливо е на върха. Мирела направи на Олимпиадата това, което направи и на Европейското в Амстердам – скочи личен резултат. Нещо, което винаги съм искал от българските атлети – да постигат това, което могат, на най-големите първенства. Тя го направи два пъти през тази година в двете най-важни състезания. Сега очакванията към Мирела действително са доста по-високи, но бъдещето ѝ принадлежи, тя е най-вероятно бъдещата царица в сектора за скока на височина“, коментира Карамаринов.

"Тихомир Иванов също скочи личен резултат на Олимпийските игри в Рио и в една невероятна конкуренция бе финалист. Не само трите финала в Рио, седемте финала в Амстердам, дават една пълна картина за българската лека атлетика, която безспорно се намира в едно отлично състояние", допълни той.

Президентът на БФЛА коментира и случая със Силвия Дънекова, която бе хваната с допинг на Олимпиадата в Рио това лято. 

"Защо се стигна до случая със Силвия Дънекова трябва да каже тя, но всъщност позицията на Българската федерация е доста ясна от много години, пълна абсолютна и въобще не подлежаща на никакво съмнения позиция – безкомпромисна борба с това отрицателно явление, всеки, който дори и за миг да си помисли, че би могъл да прибегне до предимството на забранени вещества, трябва да знае какво го чака – наказание в най-тежка степен“.

Карамаринов потвърди, че от следващата година зимният сезон от календара ще се провежда в столичната зала „Фестивална“. Ремонтът на зала „Фестивална е факт, тече доста интензивно, всъщност това е последната зима, която ще проведем и подготовката на най-добрите ни атлети и нашия календар в Добрич. Кога ще бъде завършен ремонтът, за нас няма голямо значение дали ще е края на март или юни, в смисъл, че следващата зима вече ще бъде в зала „Фестивална“. Нещо, което чакаме повече от 20 години“, сподели той.

Президентът на родната федерация очерта най-важните състезания през следващата година. „Най-важните състезания през следващата година започват през март – Европейското първенство в зала от 3-5 март в Белград, след това през лятото имаме Европейско отборно първенство, където българският отбор е в първа лига, едно изключително признание, което завоювахме миналата година в Стара Загора. Разбира се, най-голямото спортно събитие през годината, а именно Световното първенство в Лондон през месец август. Там, освен Мирела Демирева, Ивет Лалова и Тихомир Иванов, имаме и доста други атлети, които чакаме да се реализират – Габриела Петрова очаквам да се завърне такава, каквато беше в сектора за тройния скок. Радослава Мавродиева в последните години показва световни резултати, очаквам Митко Ценов отново да намери себе си, както и Георги Иванов, и доста други“, каза той.

„На българските атлети пожелавам преди всичко здраве и трудолюбие – да обичат това, което правят. На българската атлетика пожелавам да продължи да върви във възходящата линия, в която е последните години“, завърши Карамаринов.