"Пътят до отличието беше дълъг“, заяви сребърната медалистка за България в скока на височина от Европейското по лека атлетика Мирела Демирева.

“Щастлива съм. Очаквах го и наистина дойдох тук за медал. За няколко минути България да спечели два медала - чувството е невероятно. Не може да се опише, може само да се почувства”, каза Демирева пред bgathetic.com, визирайки и среброто на Ивет Лалова на 200 метра.

- Виждаше ли се шампионка?
- Да. И преди и по време на състезанието. Бях решила, че ще се боря за най-доброто, пък каквото стане.

- Опитът на Рут Бейтиа ли беше решаващ в това състезание?
- Не мисля така. Може би грешката беше в мен, че не скочих 198 см. Наистина опитите ми бяха много хубави, но бяха неуспешни. Така че не мога да обвинявам някой, че е скочил и затова имам сребърен медал.

- Каква е разликата между предишните две европейски първенства и сега?
- Всичко е разлино. Различна съм на 100%. Скокът ми е различен, мисленето ми е различно, отношението ми към скока на височина е различно. Всеки път, когато се видим на голямо първенство плача, сега не плача. Мисля, че и това е доста показателно.

- Има ли повече увереност в теб?
- Да, защото знам какво искам и как да да го постигна.

- Тренираш в Холандия. Чувстваше ли се като у дома си тук и беше ли предимство за теб?
- Не бих казала. Всъщност, бях много повече стресирана, защото дойдоха много приятели да ме гледат и да ме подкрепят. И всички те искаха от мен да взема медал и затова бях доста притеснена. Но в крайна сметка устоях на стреса и мсиля, че проведох едно хубаво състезание.

- Майка ти Валя Демиерва е тук като част от отбора, Мариян – твоят приятел е тук. Какво ти казаха те преди състезанието?
- Преди състезанието – нищо (смее се). Като цяло гледам да се концентрирам, много да не разговарям. Оставям хубавите моменти за след състезанието.

- Ще бъде ли този медал стъпка за по-високи скокове?
-  О, да. Определено.