Бразилското правителство препоръча на бременни жени да не ходят на Олимпийските игри в Рио де Жанейро заради рискове за плода, свързани с вируса зика.

"Бих казал, че има голям риск за бременните жени", каза началникът на кабинета.

"Следователно не е препоръчително за бременни жени да идват в Бразилия, за не се поема риск", каза той.

Международната здравна организация определи епидемията от вируса зика като световна опасност за здравето на хората. Заразата се разпространява в 13 страни на американския континент, сочат данни на СЗО, както и в Азия и Африка, откъдето тръгва болестта. Счита се, че в Колумбия има повече от 20 000 случая на заболяването, включително и на 2 100 бременни жени. Колумбия прогнозира заболелите да стигнат 650 000.

Властите в щата Кинтана-Роо на карибското крайбрежие на Мексико и курортът Акапулко в щата Гереро обявиха епидемиологична тревога заради вируса, съобщи вестник "Хорнада". Миналата седмица министерството на здравеопазването на Мексико заяви, че броят на потвърдените случаи в страната е 18, но се очаква в близките месеци да се увеличи. Преносители на вируса са комарите Aedes Aegypti.

Клиничната картина на заболяването се изразява във висока температура, втрисане, болки в ставите и главата. Особено опасен е той за бременни жени, тъй като предизвиква дефект в плода - родените бебета страдат от микроцефалия, заболяване, придружено с умствена изостаналост, нарушение на слуха и зрението и други отклонения. /БГНЕС


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS