Ако началото на годината ви е заварило вкъщи, по пижама и с купа с руска салата на удобно разстояние от дясната ръка, това е нормално. Но ако същото продължава на втората, четвъртата или шестата седмица от годината, нещата не отиват на добре. Буквално два месеца остават до пролетта - времето, в което с изненада установяваме, че пижамата и пуловерите са отеснели, а навън вече е топло и хората ходят по къси ръкави. Трябвало е да започнем да спортуваме още на 15-ти януари, си казваме тогава, и тепърва започваме да се чудим на какво да се запишем.

Не ви харесва този сценарий? Тогава излизайте от пижамата и започвайте да влизате във форма още от днес. Ето няколко идеи за активно стартиране на новата година, така че при първите пролетни птичи песни, и вие да им припявате щастливо, а не тъжно.

ЗИМНИ СПОРТОВЕ

а

източник: iStock/Getty Images

Щеше да е странно през януари да даваме идеи за плажен волейбол, затова започваме с най-типичното за сезона – ски и сноуборд. Това са идеални спортове и за начинаещи, и за напреднали, защото самият факт, че трябва да станете и да се разходите до пистата, вече е едно добро и активно начало. Ако сте начинаещи, препоръчително е да си вземете учител, а не да разчитате да ви учи приятел или роднина, който кара от години. Подобни инициативи са обречени на неуспех. Записвайте се на курс и отивайте да покорявате върховете – спортуването в планината е перфектен начин за влизане във форма. Преди това обаче ще ви трябва добра екипировка, защото ако има едно нещо, което може да сбъркате при зимните спортове, това е лошото облекло. Затова отивайте в eMAG, влизайте в категория Зимни спортове  и си избирайте – разнообразието е огромно, а в момента има и намаление. Нямате извинение, вече дори трябваше да сте на влека на Офелиите!

ДОМАШНИ ТРЕНИРОВКИ

а

източник: iStock/Getty Images

Доброто старо домашно спортуване, което все се каним да започнем и отлагаме за следващия понеделник. Честно казано, не нарамите ли велоергометъра на рамо и не си ли го качите до 8-я етаж сами, няма започване. Ако искате да сте във форма за пролетта и лятото, но не ви се общува с хора по писти и фитнеси, значи ви остава само едно – да пуфтите в собствения си хол, докато въртите поредния километър на пътеката или колелото. Гирите и упражненията с ластици също са чудесни за неусетно и тайно стягане на тялото, докато всички още ходят увити в шалове и пухенки. Което и да изберете, няма да сбъркате, а за да ви е по-лесно, eMAG имат категория Фитнес уреди и аксесоари – спокойно можете да се захласнете от разглеждане на дъмбели, пудовки и шалтета. (Шалтето не е за излежаване!)

СПОРТОВЕ НА ОТКРИТО

а

източник: iStock/Getty Images

Зимните спортове също са спортове на открито, но не са единствените. Много хора в последните години (пре)откриха колоезденето, карането на кънки, че дори и на тротинетки. Някои мъже пък отиват по-далече, като твърдят, че и риболовът е спорт!

Няма да спорим по въпроса, защото каквото и да е, ако ви изкарва от дома и ви кара да се движите – значи е спорт. И така, ако сте от хората, които искат да дадат свежо начало на годината под формата на редовно каране на велосипед, със сигурност ще ви трябват няколко неща, сред които най-важното е именно велосипедът. За кънките и тротинетките важи същото, а най-лесно ще се сдобиете с тях отново от eMAG – в момента там има кампания „Нова година, ново аз“ с намаления, в това число и на въдиците, че дори и на надуваемите лодки и падъл бордове, боксови круши и раници. Даже може да практикувате няколко спорта на открито – понеделник и сряда велосипед, вторник и четвъртък – кънки, а в събота – разбира се, риболов.

И накрая – дори и още да не знаете какво ви се спортува, винаги можете да започнете просто с едно хубаво ходене. 10 000 крачки на ден са един добър старт на новогодишната двигателна програма, а за тях не ви трябва нищо друго освен чифт удобни обувки и един телефон или часовник, с който да мерите крачките. Успех със спортните постижения!