Петите спортни игри за хора с увреждания в град Гълъбово се проведоха на 24 април. Повече от 110 души от 21 отбора взеха участие в съревнованието. Те се състезаваха в общо 8 дисциплини, сред които боулинг, дартс, баскетбол, дърпане на въже и състезание с инвалидни колички. Събитието е организирано от Общинската организация на хората с увреждания, гр. Гълъбово със съдействието на Община Гълъбово. Състезанието се провежда с изключителната подкрепа на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ още от първото му издание през 2013 година. 

Илия Лалов, председател на Българската Параолимпийска Асоциация, и шампионите-параолимпйци Християн Стоянов, Георги Киряков и Иванка Колева дадоха старт на игрите, заедно с представителите на топлоелектрическата централа и Община Гълъбово. 

„За нас е голямо удоволствие, че спортните игри за хора с увреждания печелят все по-голяма популярност всяка година. Много сме щастливи, че успяхме да привлечем като съмишленици и представителите на Българската Параолимпийска Асоциация. Вярвам, че заедно ще покажем, че силата на човешкия дух може да превъзмогне всяко предизвикателство и да го превърне във възможност“, коментира Красимир Ненов, изпълнителен директор на ТЕЦ-а.

„Радваме се, че посрещаме в Гълъбово все повече участници в игрите и се надяваме, че съвместно с „КонтурГлобал Марица Изток 3“ ще успеем да ги превърнем в национално събитие“, каза Пламен Бараков, заместник-кмет на Община Гълъбово.

В игрите взеха участие 21 отбора от организации на Съюза на Инвалидите от различни краища на страната – Разград, Велико Търново, Кърджали, Смолян, Пловдив,  Балчик, Мездра, Пазарджик, Сливен,   Стара Загора, Чирпан, Николаево, Гурково, Казанлък, Раднево, Обручище, Главан, Габарево, с. Давидково, Гълъбово. 

Най-много точки във всички дисциплини събра отборът на Чирпан. Състезателите от Дневния център за деца и младежи с увреждания в Гълъбово грабнаха Купата на спонсора, а надпреварата с механични колички спечели Георги Златков от отбора на Дома за хора с увреждания в Стара Загора.

Петото издание на игрите за хора с увреждания се проведе в изцяло обновената през 2016 година спортна зала „Енергетик“ гр. Гълъбово, която е напълно оборудвана да посреща нуждите на участниците. Съоръжението бе ремонтирано със средства от топлоелектрическата централа като част от Споразумението за корпоративна социална отговорност между компанията и Община Гълъбово.