Новата седмица предвещава много спортни емоции. Този път става дума за художествена гимнастика. От днес до неделя (16-22 септември) Баку, Азербайджан, ще бъде домакин на 37-ото Световното първенство, като най-интересната част от надпреварата ще бъде излъчена по NOVA SPORT.

Трите ни представителки в индивидуалната надпревара ще започнат участието си още днес, като Боряна Калейн и Катрин Тасева стартират с изпълнения на обръч още този следобед, малко след 15.00 часа. Състезанието на Невяна Владинова ще започне в сряда, тъй като тя, разлика от останалите ни две националки, които ще представят пълната си програма, ще участва на два уреда – лента и бухалки.

Във вторник Боряна и Катрин ще изпълнят своите съчетания с топка.

Зарядът на това първенство обаче е много по-голям от миналогодишния, тъй като битката е и за квоти за Олимпиадата в Токио. Амбициите на българките са за два „билета” за Игрите в индивидуалното, тъй като ансамбълът вече спечели такъв.

Състезателките, които се класират от 1 до 16-о място в индивидуалния многобой, ще спечелят квоти за своите страни, докато петте най-добри ансамбъла в многобоя, с изключение на тези страни, които вече са взели „пропуск” от шампионата през 2018 г., също ще си резервират място на Игрите следващото лято.

Още в четвъртък вечерта ще знаем и дали момичетата от индивидуалното ще успеят да защитят второто си място в отборното класиране от преди една година. А първият комплект медали ще бъде раздаден още във вторник, когато ще стартира и излъчването по NOVA SPORT. Очаквайте финалите на обръч и топка от 18.30 часа на живо в ефира на спортния канал.

Над 300 гимнастички ще участват на първенството от 61 държави, като конкуренцията при ансамблите ще бъде много голяма. Състезанието за момичетата на Весела Димитрова ще започне в събота с надпреварата в многобоя. В неделя са финалите на отделните уреди при ансамблите, а след това ще има и впечатляваща Гала вечер.

Организаторите в Баку са подготвили и интересно откриване, като шампионатът ще бъде под надслов „Източна приказка”. Церемонията ще бъде по източни мотиви, характерни за този регион от света. Посланик на първенството е призьорът от Олимпийски игри Яна Батиршина.

Програма на излъчването по NOVA SPORT:

ВТОРНИК 17.09
18:30 – Индивидуално, обръч, финали 
19:00 – Индивидуално, топка, финали
19:40 – Награждаване

ЧЕТВЪРТЪК 19.09
18:30 – Индивидуално, бухалки, финали
19:00 – Индивидуално, лента, финали
19:40 – Награждаване

ПЕТЪК 20.09
13:30 – Индивидуално, многобой, Група Б
16:40 – Индивидуално, многобой, Група А 
19:30 – Награждаване 

СЪБОТА 21.09
13:30 – Ансамбли, Многобой 
15:30 – Ансамбли, Многобой 
17:10 – Награждаване

НЕДЕЛЯ 22.09
13:30 – Ансамбли, финал, 5 топки
14:15 – Ансамбли, финал, обръчи и бухалки
15:00 – Награждаване и гала церемония