Васил Господинов се нареди осми, а Георги Шиков остана 15-и на  световното първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в Ашхабад. С двамата ни представители в кат. 109 кг завърши българското участие на  шампионата в столицата на Туркменистан.

Щангистите ни започнаха твърде колебливо в изхвърлянето, като направиха  само по едни успешен опит – Господинов на 176 кг, а Шиков на 175 кг.  След това те по два пъти се предадоха пред съответно 182 и 180 кг и това  ги изпрати извън Топ 10 преди второто движение с минимални шансове за  влизане сред призьорите.

В изтласкването нещата се повториха и двамата направиха само по един  добър опит. Васил стартира с неуспех на 217, после се поправи, но в  последното си излизане на подиума 221 кг се оказаха тежки за него. Така  с двубой 393 кг Господинов завърши осми в крайното подреждане. Георги  Шиков тръгна без проблем от 210 кг, след което „скоковете“ към 219 и  после 221 кг се оказаха непосилни. Това отреди на европейския  вицешампион 15-а позиция в крайното класиране с двубой 385 кг. Шампион  със световен рекорд 435 кг е Симон Мартиросян от Армения.

Така равносметката на България от световното в Туркменистан е едно  шесто място на Ангел Русев, едно седмо място на Даниела Пандова в  категориите на най-леките мъже и жени, като Русев постави и 3 световни  рекорда за младежи. Наред с това Божидар Андреев остана девети в кат.  73 кг, Стилян Гроздев – 14-и в кат. 63 кг., Юндер Бейтула е 16-и в кат.  81 кг, в която Иван Марков направи шест неуспешни опита и от днес 8-о  място за Васил Господинов и 15-о за Георги Шиков.

На предишното световно първенство миналата есен в Анахайм (САЩ) България  също бе с едно шесто място като най-предно класиране – на Васил  Господинов в кат. 105 кг., припомня интернет страницата на БФВТ.