България вече има първия си финал на Първото световно първенство по художествена гимнастика за девойки. Надпреварата се провежда в Москва, Русия.

Ева Брезалиева изигра отлично своята композиция с въже и с оценка от 17.900 влезе във финала на уреда с втора по сила оценка.

Втората наша представителка в първия състезателен ден Катрин Цонева изпусна топката извън килима и не намери място сред финалистите на уреда.

Ансамбъл - девойки изигра композицията си с 5 ленти, която е по-трудната от двете и логично базата с оценки е по-ниска. Малките грации направиха една сериозна грешка и това им отреди оценка от 16.450 точки. Първоначалната оценка, която нашите получиха бе 16.150, но след намеса на съдийския орган оценката ни бе повишена. Щабът на българките не е подавал контестация за повишаване на оценката.

Ансамбълът при девойките

източник: БФХГ, Анна Недкова

Основните ни конкуренти на ансамбъла играха съчетанието с 5 обръча.

Днес за България Стиляна Николова ще играе на бухалки, Валерия Ватова на лента, а ансамбълът ще представи своето по-отработено съчетание с 5 обръча. Едва в края на деня  ще стане ясно отборното класиране и всички финалисти.

В първия ден се проведе и официалното откриване на шампионата. Първенството се провежда в гимнастически център, който носи името на Ирина Винер. Форумът беше открит от Президента на ФИГ Моринари Ватанабе и посланика Маргарита Мамун, които пожелаха успехи на всички състезатели и съдии.

източник: БФХГ, Анна Недкова