Французинът Кевин Майер постави нов световен рекорд в десетобоя, след като събра 9126 точки на турнира Декастър в Таленс, Франция.

Световният шампион и сребърен медалист от Олимпийски игри Майер свали постижението на предишния рекордьор Ащън Ийтън (САЩ), което беше от 9045 точки и е поставено през 2015-а година в Пекин.

Ако не бяха трите му неуспешни опита на дългия скок на Европейското първенство в Берлин през август, Майер най-вероятно нямаше да се състезава на турнира в южния френски град. Но след провала в Берлин, той беше длъжен да търси реванш и пред себе си. Точно както направи през 1992-а година и американецът Дан О'Брайън, сега също Майер постави световен рекорд като лично изкупление за себе си. Любопитното е, че само в рамките на два дни бяха поставени два световни рекорда в леката атлетика- ден по-рано Елиуд Кипчоге спечели с рекордно постижение берлинския маратон.

След много силен първи ден в състезанията от десетобоя, Кевин Майер стартира неделята като лидер с 4563 точки, със 140 пред Ащън Ийтън, който преди три години в Пекин постави тогавашното най-добро постижение. Но и в петте дисциплини във втория ден представителят на домакините беше истински компютър- той стартира на диск с 46.41 метра, след като постепенно увеличаваше резултата на 48.72 и след това на 50.54.

На овчарския скок той постигна 5.45 метра, което е най-добър резултат за десетобоец в тази дисциплина. На копие той постигна 71.90 метра, с един метър повече от най-добрия си личен резултат. И накрая на 1500 метра той финишира само за 4:36.11, като му беше необходим резултат под 4:49 и вдигна публиката на крака. /БТА