Българската федерация по художествена гимнастика внесе предложения за промяна на международния правилник. От централата ни публикуваха предложения, които са изпратени с цел по-доброто развитие на самия спорт, както и на съдийството.

От родната централа са спазили препоръките, които президентът на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе е дал по време на визитата си в София за Световното първенство по художествена гимнастика.

От федерацията ни са сформирали група от компетентни специалисти, която направи предложенията за подобряването на правилника и съдийството в художествената гимнастика.

„Успяхме да се запознаем в детайл с предложението на г-н Ватанабе и неговото виждане за гимнастиката, което високо оценихме и това ни даде насока за работа. Вярваме, че с нашите предложения ще направим още по-зрелищна и интересна художествената гимнастика, ще създадем възможност за по-добра конкуренция и ще направим по-добър маркетингов продукт от нея, който да е магнит и за зрители, и за спонсори”, информират от Българската федерация по художествена гимнастика.

Предложенията са с цел лесно разбираеми правила, по-атрактивна за зрителя гимнастика, добър маркетингов продукт, който да привлича спонсори и бъде лесно продаваем.

Целта е да се изравни тежестта на компонентите в съдийския правилник за още по-обективно оценяване и да се даде шанс на гимнастичките да изявят силните си страни: гъвкавост, отскокливост, въртеливост, равновесна устойчивост; сръчност, ловкост с уреда; музикалност, идеен образ, интерпретация, оригиналност;  точност и прецизност на изпълнението.