Като добър определиха в българския щаб тегления жребий за европейското първенство по бокс за жени. То стартира днес в 16 ч. с официално откриване в столичната „Асикс Арена“, а час по-късно там започва и първата сесия, в която няма да има български представителки. Всичките ни състезателки почиват в първия кръг на своите категории. В шампионата ще участват 146 боксьорки от 32 страни, които ще определят новите призьорки на континента в 10-те категории. С пълни отбори пристигнаха съставите на Русия, Украйна и Турция, а България ще бъде представена от 7 състезателки. 3 от тях – Севда Асенова, Станимира Петрова и Деница Елисеева имат да защитават европейските си титли от последното първенство, на което отново София бе домакин през 2016 г.

При най-леките (до 48 кг) Седва Асенова ще боксира директно на ¼-финалите, където нейна съперничка ще бъде победителката от мача между Яна Прокесова (Чех) и Лаура Фуертес Фернандес (Исп). Евентуална среща с най-голямата й съперничка в категорията - Стeлуца Дуца (Рум), е възможна на полуфиналите. Именно на предишното европейско Севда детронира румънката със страхотна победа в първия кръг и си върна за двете загуби от нея на европейски финали (Дания 2007 и Букурещ 2014). В кат. до 51 кг Габриела Димитрова ще се изправи във втория кръг срещу чехкинята Нела Фрайхерова.

Отново чак на полуфинал българката може да срещне силната украинка Татяна Коб. Черната котка за Станимира Петрова от Рио 2016 (отстрани я още в първия кръг) ще се цели в европейското злато, след като през 2016 г. загуби финала от рускинята Елена Савелева, която сега отсъства. Европейската ни шампионка от 2014 Стойка Петрова ще разбере първата си съперничка в кат. до 54 кг тази вечер, когато на ринга ще излязат Сара Свенсон (Шв) и Рабиа Орукоглу (Тур).

От предишното първенство в София тук са само бронзовите медалистки Виктория Кулешова (Рус) и Делфин Мансини (Фр). Шампионката Станимира Петрова ще боксира в по-горната категория (до 57 кг), а сребърната медалистка Анна Алимарданова (Азер) не участва.  Станимира ще излезе за първия си мач чак на 11 юни, когато ще боксира във втория кръг срещу победителката от тазвечершния двубой между Вида Рудолф (Слвн) и Сара Безам (Хърв). Евентуално на полуфинал Петрова може да срещне Сати Бурку (Тур), която отстъпи пред Деница Елисеева във финала на катогерията на европейското през 2016 г.  Деница, която днес навършва 37 г., този път ще гони титлата при 60-килограмовите, овакантена от Дария Абрамова (Рус). Елисеева започва с унгарка във втория кръг, на полуфинал може да срещне рускинята Анастасия Белякова, а чак на финал - една от двете силни боксьорки Мира Потконен (Фин) или Ирма Теста (Ит). 

Европейската ни шампионка до 22 г. от преди 2 месеца Мелис Йонузова ще дебютира при жените в кат. до 64 кг срещу литовката Аустея Аусиуте утре, като и двете почиват в първия кръг. 

Също дебют при жените ще направи и европейската ни вицешампионка при девойките от София 2017 Аслъхан Мехмедова. Нейна първа съперничка в кат. до 69 кг ще бъде чехкинята Мартина Шморанзова. За разлика от повечето боксьорки, които трябва да свалят килограми преди голямо първенство, българското момиче има проблем с качването им. Тя спечели среброто си при девойките в кат. до 64 кг, а преди два месеца боксира на шампионата до 22 г. при 60-килограмовите.

„Не можа да стигне оптималното тегло за тази категория, но ще се опитаме да компенсираме с техника и тактика.Най-важното е, че тренира упорито и много й се играе“, сподели личният треньор на Мехмедова Веселин Тодоров. „Доволни сме от жребия, макар че тепърва ще разгадаваме някои от съперничките. Момичетата са добре и сме сигурни, че ще постигнем успех на първенството“, коментира старши треньорът на жените Фикрет Ереджебов.