САЩ победиха Ямайка в най-атрактивната дисциплина на Световното по лека атлетика в Осака – спринта при мъжете.

Скромният Тайсън Гай направи бягането на годината, побеждавайки рекордьора Асафа Пауъл. Американецът с вид на приличен колежанин стъпка по стъпка се готвеше за успеха, без излишно да се надува, без да тръби помпозни закани пред телевизионните камери. Момчето от Кентъки бе дори без личния си треньор Ланс Брауман, който прекара последните девет месеца във федералния затвор на Тексаркана/Тескас/. Психическото напрежение върху Тайсън бе огромно, но жаждата му за победа бе по-силна от тази на основния му конкурент. Добре подготвен, Гай мечтаеше за златото, но заложи на скромността и остави резултатите му сами да говорят за него. Тайсън доказа, че има заложби да бъде сред най-великите спортисти в света и на японска земя направи първата сериозна крачка.

Колкото и да отричат у нас старата българска поговорка „скромността краси човека”, именно тя създаде ореола на Гай в Осака и го превърна в новия любимец на феновете. Не е зле родни треньори и спортисти да се поучат от това, защото сме безкрайно далеч от подобни феноменални резултати изобщо. Положителен е фактът, че може би точно в леката ни атлетика се налага благоприличен тип медийно поведение и това ще донесе резултати.

Лошото момче Асафа не бе подготвен за битката в Осака. Не случайно той се разтоварваше по барове и нощни локали, търсейки опора в алкохола и съмнителни компании. С пиене и нощни разходки злато не се взима. Асафа Пауъл обаче си остава любимец и световният рекорд все още му принадлежи. Той ще търси реванш догодина и олимпийското злато от Пекин вече е цел в главата му. Асафа спука гума на 60-тия метър, въпреки отличния старт и дори сдаде среброто на братовчед си от Бахамите – Дерек Аткинсън. Сред родата във финала се пробута и един словенец с вид на научен ръководител с очила. Европеецът – единственият бял, успя да пробяга 100-те метра достойно и дори задмина един тъмнокож претендент.

Шоуто отново бе страхотно и финалът в спринта при мъжете в Осака дълго ще помним. Триумф за Тайсън, провал за Асафа!