11 дни след края на игрите в Лондон актуална продължава да е темата за провала на българските спортисти. Можем ли обаче да засипваме с негативни коментари спортисти и треньори, след като повече от 20 години у нас спортът отдавна не е на пиедестал и в повечето случаи децата тренират само, ако родителите им са с финансови възможности. Часовете по физическо възпитание в началното училище почти отсъстват, защото директорите не могат да си позволят заплата за специалист от НСА. Друг е въпросът, че и съвременните студенти нямат желание за подобен ниско платен труд. Като инструктори в тузарски курорти в България или чужбина, често дори като „бачкатори“ изкарват много повече, отколкото в прашния и занемарен училищен салон. Когато отново властимащите създадат условия и открият кадрите с желание за работа с децата, вероятно след 20 години отново ще имаме олимпийски шампиони. Пътят до златото е дълъг, изисква постоянство, къртовски труд и най-вече отговорност. Тези качества се възпитават от най-ранна възраст. Когато в спортните училища не могат да запълнят бройките си, а треньорите гонят „безперспективните“ на 8-10 години ще е чудо, ако изобщо съберем и 10-ина олимпийци за Рио де Жанейро. Лондон бе прекрасният шамар, който трябва да ни стресне, за да осъзнаем, че дори в борбата без конкуренция от най-малко 20 състезатели в категория няма как да се качи роден спортист на почетната стълбичка. Масовост във всеки спорт, който специалистите ще определят за „приоритетен“ в България. Работа и пак работа, а не само приказки. Царе сме на кръглите маси, но в делата хич ни няма.

Гонг поиска справка от МФВС за средствата и програмите, които са насочени към спорта за деца и ученици. Получихме я, за което любезно благодарим. Друг е въпросът дали наистина тези кампании са пълноценни и ефективни. Все пак преценете сами колко от децата на България могат да се включат, защото някога имахме 11 олимпийски титли, но нямаше дете в класа, което да не спортува...

Справка, предоставена от МФВС:

Оскъдни средства за детски спорт, после защо така в Лондон...

Около 160 000 деца се занимават годишно със спорт под шапката на МФВС. 30 000 от тях са част от различни програми, други 30 000 участват в мероприятията от кампанията „Аз обичам спорта”, а 100 000 се надпреварват в различните състезания от ученическите игри.

Министерството подпомага развитието на масовия спорт чрез редица програми - „Спорт за децата в свободното време”, „Физическо възпитание и спорт в училищата“, „Научи се да плуваш”, „Научи се да караш ски“, „Програма за развитие на детския футбол”. През 2011 г. бе създадена програма „Спорт за хората с увреждания и деца в риск”. През есента стартира пилотната програма „Спорт за децата в детските градини”. В три поредни години се реализира кампанията „Аз обичам спорта”, в която ежегодно участват над 30 000 деца в повече от 170 общини в цялата страна. Общото финансиране за тези дейности е 2,5 млн. лв.

Ежегодно се провеждат ученическите игри за деца от 5 до 12 клас от общообразователните училища. В игрите участват около 100 000 деца. Предоставените средства от МФВС за провеждането им са в размер на 464 000 лева.

За осъществяването на спортните дейности, насочени към децата, лишени от родителски грижи, за първи път през 2011 г. е одобрен и финансиран проект на Българска спортна федерация за деца, лишени от родителски грижи. С реализирането на този проект се създадоха условия за осъществяване на тренировъчна и спортно-състезателна дейност за децата от всички домове на територията на страната.

ПРОГРАМИ ЗА МАСОВ СПОРТ НА МФВС

Оскъдни средства за детски спорт, после защо така в Лондон...

„Спорт за децата в свободното време” - реализиране на 195 одобрени проекта, по 48 вида спорт в 66 населени места на 225 спортни обекта. Програмата се изпълнява в две направления -„Начално обучение по вид спорт” и „Спортни занимания през ваканциите”, с участието на 10 000 деца под ръководството на 388 спортни специалисти. Програмата се финансира със средства от МФВС в размер на 1 000 000 лева.

„Научи се да плуваш” за начално обучение по плуване за деца чрез реализиране на 27 одобрени проекта, в 16 населени места на 28 плувни басейна, с очакван брой участници – 3 500 под ръководството на 95 спортни специалисти. Програмата се финансира със средства от МФВС в размер на 339 900 лева.

Оскъдни средства за детски спорт, после защо така в Лондон...

„Спорт за хората с увреждания и деца в риск” - през 2012 г. са финансирани проектите на 40 спортни организации, като 21 броя проекти са в частта „Начално обучение за хора с увреждания” с очакване да се включат в заниманията около 600 деца и хора с увреждания по 12 вида спорт, и 19 проекти в частта „Начално обучение по вид спорт за деца в риск“, като досега са се включили около 1000 деца от домове за деца, лишени от родителски грижи и деца - регистрирани в детските педагогически стаи (Враца – Спортен клуб по лека атлетика и др.). Дейностите включени в проектите по програмата продължават до края на годината. Програмата се финансира със средства от МФВС в размер на 200 000 лева.

„Научи се да караш ски” за начално обучение на около 2 500 деца (І - ІV клас, 7-10 г.) от училища в гр. София, Смолян и Благоевград - на ски зона Пампорово и ски зона Банско. Програмата е финансирана от МФВС със средства в размер на 347 046 лева.

Оскъдни средства за детски спорт, после защо така в Лондон...

„Програма за развитие на детския футбол”, включваща провеждане на 44 турнира в 37 населени места, с участието на 405 отбора с около 8 150 деца на възраст 10-14 г. Програмата е финансирана от МФВС със средства в размер на 260 000 лева.

Оскъдни средства за детски спорт, после защо така в Лондон...

Пилотна програма за 2012 г. „Спорт за децата в детската градина” – основната й цел е създаване на условия и възможности за участие на децата в детските градини в безплатни занимания с физически упражнения и спорт, с цел подобряване здравния статус, физическата и психическа дееспособност, превенция срещу хиподинамията и понижената дееспособност на децата. Очаква се в нея да се включат около 1 500 деца от цялата страна. Проекти по програмата се приемат до 30 август.

Заключение: По-добре да намалим рязко скъпо платената в шест цифри подготовка на туристи извън финала и три неуспешни опита например, за да дадем шанс на бъдещето, т.е. децата. В крайна сметка нали родителите плащат данъци за разходката на залязващи или никога неизгряващи звезди.