Олимпийските игри в Рио приближават с пълна сила. До тях остават няколко месеца, но има доста сериозни проблеми за решаване пред организаторите на Игрите. 

Сред тях е заливът Гуанабара, където ще се проведат състезанията по ветроходство, триатлон и плуване в открити води.

Нещата в този залив не са в ред. Има проблем с фекалните води, плуват големи и малки отломки от различни неща, които се трупат около брега.

Изследвания показаха, че потопяването в тези води е опасно за здравето, а ако водата попадне в организма със сигурност ще се заразите или с холера, или с дизинтерия. Дори може да се стигне до проблеми с дихателните пътища, мозъка и сърцето.

Експертите определят състезанията в олимпийската акватория като рискови за здравето, а част от състезателите използваха ярки сравнения като това "да плуваш в тоалетна".

От Международната федерация по ветроходство поискаха да бъдат преместени състезанията, но това няма да се случи.

Аргументът на Гуанабара е, че заливът е с отлично местоположение за телевизионно излъчване, виждат се част от забележителностите на Рио като една от тях е статуята на Христос.

През декември беше проведено ново изследване на водата, което откри наличие на патогени не само близо до брега, но и във вътрешността.

От Организационния комитет на Игрите и от местната управа първоначално обещаха да почистят залива поне на 80 %, но след това признаха, че това е трудна задача като препоръчаха на състезателите да бъдат ваксинирани срещу Хепатит А.

Въпросът е, че здравето на спортистите в тези спортове, които ще се проведат в залива ще бъде рискувано. 

Олимпиадата е най-големият световен спортен форум, привлича огромна аудитория, следи се от милиони хора, а такива неуредици като в залива Гуанабара само рушат положителната емоция от спортните надпревари.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS