В последните десетина дни България спечели поне дузина медали в няколко различни спорта. Толкова често отбелязваме, че вече не ни бива в тази област, че е хубаво да споменем какво спечелиха български спортисти само за седмица.

България завърши с цели 9 медала в трите стила на Европейското по борба във Финландия. Титли спечелиха Александър Костадинов и Станка Златева. Любомир Димитров взе сребро, а с бронз се окичиха Тайбе Юсеин, Джанан Манолова, Мими Христова, Виктория Бобева, Борислав Новачков и Мирослав Киров.

На друго Европейско първенство, това по вдигане на тежести в Тел Авив страната ни заслужи три медала. В спорт, в който ръководители и състезатели могат да се сърдят само на себе си, че изпадна в миманса, се появяват проблясъци. Ивайло Филев спечели титлата в категория до 62 килограма, а другият българин в категорията Стоян Енев стигна до бронза на трето поредно европейско първенство. При жените Мая Иванова също спечели бронзов медал.

В този почетен списък влиза и Кубрат Пулев разбира се. Направо през парадния вход. Кобрата записа своята 20-а победа от 20 мача на професионалния ринг, побеждавайки хърватина Ивица Перкович на галавечер в Германия и преследването на Владимир Кличко продължава.

Успехите, които заслужават да се отбележат обаче не се изчерпват само с това.

Състезателите от Витоша София спечелиха общо 8 златни, 5 сребърни и 4 бронзови отличия от Международния турнир по скокове във вода в Белград. Може да ви звучи екзотично, но си е истинско постижение да биеш скачачи от държави като Сърбия, Унгария, Хърватска и Турция. Най-много медали, по три, спечелиха Боян Савов (3 златни), Димитър Исаев (3 сребърни) и двамата във възраст юноши-старша.

И още: българската състезателка Боряна Калейн спечели бронзов медал във финала на топка при девойките на турнира по художествена гимнастика в Лисабон. Другата ни представителка в тази възрастова група Ерика Зафирова взе сребро на бухалки.

Отново, всичко това само за десетина дни. Затова преди някой път да кажете изречението „Пак ни биха” помислете. Защото за много български спортисти думата „пак” върви само с „победа”.