Казват, че ветроходството е нелечима болест. Който не се е докоснал до този спорт, а просто е наблюдавал от сушата, не може да разбере истинското усещане. Това да си на ръба между въздуха и водата... Да чуеш шума от целувката и досега на платната, ветрилата и вятъра... Да усетиш съревнованието с чайки в полет... Да видиш недостъпни райски кътчета на брега... Да изпиташ как вятърът преминава през теб... Да провериш как минимално отпускане на въжето или руля, променя посоката ти в живота... Аз вече казах своето „Да!” на ветроходството! Направих го отново на Kaliakria Cup. Защото това е по-добро от много други усещания и емоции, и не е най-бавният и най-опасен начин да стигнеш от една точка до друга.

Ветроходството събира на една палуба различни хора с най-различни професии, дори бивши футболисти. Освен спортния елемент, участниците споделят и вкуса на риба на тенекия с бира позната още като течна баница. Истинските ветроходци само с лицето си могат да разберат от къде духа вятърът, от къде идват поривите с носа си, а и да те научат на много други важни неща, които да приложиш в забързания си житейски ритъм.

Изкуството да създаваш хубави спомени

източник: Gong.bg, Инес Павлова

Целта на аматьорите е да не изпаднат от борда, да не ги удари гикът, да „натежат” на точното място в точния момент, да усетят теченията, да не подминат контролата, да открият вехата. За специалистите теорията и умът са важни за аеро- и хидродинамиката на плавателния съд, но са само първата стъпка. Без практика и каляване в морските битки не може да си добър. Трябва да познаваш и морето, да си наясно дали в дадения рейс е по-добре да си по-близо до брега или пък по-далеч, къде има мидарници, дупки и т.н. И за всичко това е много важно вятърът да ти е приятел.

Вече за шеста година ветроходният сезон се откри в Балчишкия залив с регатата Kaliakria Cup. Това не е само първото състезание за годината, първото пускане на яхтите на вода след зимата, но и събитието, което едновременно е за участниците и публиката. Това е регатата, която освен чисто спортния елемент с екстремни усещания по гонките, е шампион и при партитата.

Изкуството да създаваш хубави спомени

източник: Gong.bg, Инес Павлова

Факт е, обобщението на специалистите, че българското ветроходство последните шест години не се е увеличило като брой яхти. Но онези, които са си взели лодки преди кризата и замирането на пазара, сега карат много по-успешно. Така че техническото ниво и съревнование е много по-добро.

Моторните яхти са скъпо удоволствие, което богатите хора си позволяват. Ветроходните обаче са онези, които ти доставят най-неповторимото усещане. Може да е скъп спорт, с първо най-важно нещо – да имаш лодка, но и екипаж, който трябва да изградиш в битки поне една година. В Балчишкия залив имаше лодки самоделки, но и такива в клас IRC между 50 хиляди и 500 хиляди лева.

След като вече бях заразена от ветроходството на дебютното издание на Kaliakria Cup, сега в шестата регата, затвръдих и дообогатих гамата от емоции. Ветроходният сезон се откри край Балчик благодарение на продължения договор между едноименното вилно селища в посока Каварна и Морски клуб „Балчик”. Това подпомага и изграждането на млади ветроходци защото след като преди 6 години бе създадена тази школа, сега 30 деца тренират здраво, а за първи път пък в шест лодки се включиха имено част от тези млади таланти на МК „Балчик”. Имаше отново и международно участие. Най-дългата яхта в регатата бе 16-метровата Nikitoo II, a най-късата – Siesta – 6,69 м.

Изненадващо първата гонка бе отложена заради безветрие, последвано от първия в историята на регатата проливен дъжд и гръмотевици в открито море, но всичко това 4-часово очакване на пориви, бе прието от рекордния брой участници – 35 лодки и 203-ма участници като приключение. Вечерта купонът край басейна на ваканционния курорт предложи всичко дори пироефекти. Вторият състезателен ден пък бе Про-Ам. 10 гости се качиха на част от яхтите. Някои бяха достойни участници, други – повалени от морска болест, трети – наблюдатели отблизо. Дългата гонка завърши привечер за четирите състезателни класа (IRC1, IRC2, Rally и Conrad) и бе последвана от яко парти и награди. Последният ден пък предложи успешна гонка в два триъгълника и то без протести и оспорвания, и като за финал награждаване с купи, плакети и опияняващо вино.

Съорганизаторът на Kaliakria Cup Ангел Лингорски разкри пред Гонг, че вече са в ход разговорите с румънската ветроходна федерация за комбиниране на регатата в Балчишкия залив с много силната „Мангалия”. Така през 2014-то можем да станем свидетели на най-масовата с 50-60, че и повече лодки.

Затова с надежда за повече вятър догодина, да си пожелаем отново Kaliakria Cup да и позволи да създадем хубави спомени защото именно това е тази регата – специалист в изкувството да създава хубави спомени.

И за финал: Благодаря на XTrema (Пламен Георгиев, Демир, Емил, Свилен, Живко, Павел и Кристиан), че не оставиха да бъда „куфар”, а част от истинския екипаж!

Изкуството да създаваш хубави спомени

източник: Gong.bg, Инес Павлова