Както всяка година, с настъпването на празничните дни около Коледа и Нова година, екипът на Gong.bg ви предлага една бърза ретроспекция на изминалите 12 месеца. Страсти, успехи, падения, триумфи, трагедии и възходи... нека си ги припомним един по един.

Февруари 2013 – толкова драматичен и толкова далечен, не само заради спортните събития, но и заради напрегнатата политическа ситуация в България, с епицентър София. На 11-я ден от националните протести Бойко Борисов връчи оставката на правителството. Разтърсвани от протести и изненадваща лавина от събития, спорът сякаш мина на заден план...Но не съвсем.

Точно по това време Мартин Петров сложи фланелката на Еспаньол. Станислав Манолев току-що бе позирал с екипа на Фулъм и прохождаше в английската Висша лига рамо до рамо с Димитър Бербатов. Александър Тонев впечатляваше феновете на Лех Познан, а Цветан Генков усещаше края на кариерата си във Висла Краков. Ники Михайлов все още не познаваше вкуса на това да бъде резерва (в Твенте), за разлика от сегашните му изпитания на италианска територия (във Верона).

Време, в което Ивайло Петев градеше своя Лудогорец, Миодраг Йешич се опитваше да наложи отново авторитета си в ЦСКА, Христо Стоичков налагаше млади играчи в Литекс, без да подозира какъв обрат ще настъпи в живота му през лятото, а Илиян Илиев се нареждаше защитата на Левски.

Изключителен интерес през месеца беляза сриването из основи на Сектор А на стадион „Георги Аспарухов“. Вероятно много повече отколкото, би трябвало, но заключения лесно се правят от дистанцията на времето. Взривяването на съоръжението се превърна в новина от национално значение. Светът спря за кратко, вдигна се малко „дим“, а след това изпълненият с отломки стадион, потъна в тишина. От тях трябваше бързо да се роди нова и модерна трибуна. Е, не се получи точно така. На 3 февруари, точно в 16:31 часа, в дъждовното време в столицата козирката падна. Това бе само началото от големия проект – за изцяло нов стадион, който трябва да се построи на три етапа с планиран финал 2017-2018 година.

Нестабилната политическа обстановка по това време от вероятно разколеба и „Газпром“. Дори самият Тодор Батков призна: „Не казвам, че подписването на договора е функция на политическата ситуация в страната, но определено е хубаво да покажем някаква стабилност във вътрешнополитически план.“ Половин година по-късно почти цялата А група се опълчи срещу подобен контракт.

Някъде между взривяването на Сектор А и големите очаквания преди подновяването на първенството отборът на забравеният от Йордан Лечков Сливен трябваше да се примири, че няма бъдеще. Спортно-техническата комисия към Българския футболен съюз взе решение да спре тима от участие в Б група. Отборът не успя да картотекира необходимия брой професионални футболисти - 7.

И ако годината не започна добре за българския футбол, ситуацията при Григор Димитров се оказа напълно на другия полюс. Тенисистът достигна до полуфиналите на турнира в Ротердам. Хасковлията отстъпи с 4:6, 4:6 на аржентинеца Хуан Мартин дел Потро, тогава номер 7 в света (сега номер 5), но успя да намигне на лидерите, а и вероятно на Мария Шарапова.

Февруари месец бе един от силните и за Ивет Лалова. С няколко последователни международни турнири, най-бързата бяла жена даде заявка за предстоящите месеци, в които красавицата дори намери време да мине под венчилото със Симоне Колио.

Една от най-забележителните кариери, прекратена след Олимпиадата в Лондон, завърши с вдъхновяващ шоу спектакъл именно в началото на 2013 година. 12500 души избухнаха в силни аплодисменти, вдигнати на крака от заразяващия дух на един мъж на 40. Йордан Йовчев. Само онзи, който е бил в Арена Армеец на 23 февруари, може да разбере истинския смисъл на тези думи. Данчо Йовчев се сбогува с българската публика чрез емоционален гала спектакъл. Десетки спортисти, гимнастици и хиляди фенове направиха голям поклон пред професионализма на именития ни състезател.

Февруари 2013  взрив, скандали и един голям поклон

източник: Gulliver/Getty Images, Sofia Photo Agency

За съжаление, именно през февруари една икона бе развенчана и закопчана с белезници. Превърнал се в истински идол, вдъхновител за милиони хора по света, южноафриканският параолимпиец Оскар Писториус предизвика един от най-гръмките скандали на годината.

Лекоатлетът с ампутирани крака застреля приятелката си, навръх Св. Валентин. Пред съда Писториус обяви, че я е сбъркал с крадец, но доказателствата насочиха следователите в друга посока – предумишлено убийство. И тук, героят се превърна в обикновен човек с много грехове, след като стана ясно, че личният живот на параолимпиецът се оказа изпълнен с лъскави гаджета, оръжия и бързи коли.

Февруари 2013  взрив, скандали и един голям поклон

източник: Gulliver/Getty Images, Sofia Photo Agency

Няма как да подминем и манията в началото на годината, завладяла милиони хора по света - в ритъма на Harlem Shake. Странните движения, уникалните костюми и забавни сюжети промениха представите ни за интернет забавление. Десетката за изпълнение получават Димитър Бербатов, Станислав Манолев и Фулъм.

Весели празници!