По стара българска традиция нещата у нас се случват много, много трудно. Даже може да си кажем, с кански усилия и след изтощително чакане. Понякога чакането дори може да затрие цели сфери от обществения живот на страната. Е, поне аз нямам никакво съмнение, че правителствата в последните 27 години до днес направиха всичко по силите си, с бездействие да съсипят почти докрай спортове, в които България е доказала не веднъж, че може да бъде сила.
 
Леката атлетика е един от тези спортове, а отношението към „царицата” е повече от потрисащо. Към страната отново приближава зимния сезон, а това означава, че ни очаква нов ледников период за лекоатлетическия спорт. Защо ли? Ами защото просто децата и младежите, които през лятото могат да си позволят да тренират по паркове и градинки, освен на десетината обновени стадиона в страната (които всъщност би трябвало за страна в ЕС да са във всеки град, с пълен комплект съоръжения за атлетика), ще трябва или да зъзнат в неприветливи и студени зали или изобщо да спрат да тренират, поне докато не се запролети. Но така масов спорт, от който после да се появят и елитни състезатели също не може да има.
 
Самата българска гордост от Рио това лято, олимпийският вицешампион в скока на височина Мирела Демирева заяви наскоро в интервю пред NOVA, че условията в Холандия (където тя тренира) не са съвършени, но определено има такива.
 
Днес 2016 година в София – „европейската столица на спорта”, все още няма ремонтирана зала с овална писта за лека атлетика, където да се подготвят състезателите ни в „царицата на спортовете” през есенно-зимния период. И това е така, защото вече поне половин дузина министри, други спортни отговорници и администратори, лъжат за ремонта на по принцип излязлата от всички съвременни, технически стандарти зала „Фестивална”.
 
Последно за съоръжението стана дума през февруари, когато бе проведена обществена поръчка и подписан договор за ремонт. Стартът на същинската реконструкция, на стойност 5 млн. лева, обаче се бавеше по различни ясни и неясни причини до съвсем скоро. Едва днес получих официално потвърждение, че един от най-дълго очакваните ремонти в историята на българския спорт е започнал, преди около 2 седмици. Да, това добре, но фактът, че закъсня с 5 месеца отново няма да позволи лекоатлетите от столичните клубове (които са и най-многобройни) да имат дом през зимния сезон.
 
По информация, с която разполагам, най-реалистично е да се очаква, заради натрупаното огромно закъснение в реконструкцията, „Фестивална” да бъде готова след Нова година. При положение, че заложеният срок за ремонта по договор е 270 дни, това означава че столичната зала за лека атлетика ще бъде открита за експлоатация, тогава когато природата отново ще позволи атлетите да бъдат на открито по паркове и градинки или на десетината стадиона в страната. А и тук само да споделя, че лекоатлетическите съоръжения на иначе Националния стадион „Васил Левски”, на които се изпълняват вертикалните скокове (скок на височина и овчарски скок) вече са напълно непригодни за ползване, дори опасни. И това са думи на няколкото мъже, които това лято скачаха на Националния шампионат по лека атлетика в дисциплината овчарски скок в София. Само си представете, скъпи читатели, колко приятно е да се приземиш от около 5.50 m върху избушена площ за приземяване, в която дунапренът отдавна е станал да прах.
 
Но, ако оставим терзанията от изминалото лято, то през идната зима българската лека атлетика я очаква нова ледена експедиция до поне топлата зала „Добротица” в гр. Добрич, където за шеста поредна година ще се проведат Националните шампионати в зала през февруари. А можеше новопоръчаната писта „MONDO” за „Фестивална” в София да не стои един сезон на склад, заради административни и финансови бъркотии на ръководители и чиновници в топли министерски сгради и офиси на държавни дружества.
 
Но, нищо. Радвайте си се на управлението, което осъществявате в българския спорт. Отново показахте перфектна прецизност в планирането и изпълнението на вашите планове, но по-важното – в европейската столица на спорта!