Спомняте ли си 2012 г.? Има предвид тогава, когато около и след Олимпийските игри в Лондон се развихри един скандал... Скандал, свързан с леката атлетика в България. За щастие не допинг, но беше умело раздухан от българските спортни журналисти. Дето се вика: Както си трябва!

За да ви подсетя още малко ще ви кажа, че става дума за така наречените участия на националната ни състезателка в тласкането на гюле Радослава Мавродиева, при които тя записваше по три неуспешни опита в квалификациите на големите маждународни първенства. Така се случи на световното в зала, преди 4 години и след това на Олимпийските игри в Лондон. В крайна сметка след разменени „любезности“ между Мавродиева и Българска федерация лека атлетика (БФЛА), двете страни се помириха, но с последно предупреждение към атлетката.
 
Ще спра до тук с припомнянето на събитията и фактите, защото повечето от вас или добре си ги спомнят или могат да прочетат подробности, ако темата ги интересува. И то не за друго, а защото по принцип е редно да сме информирани и четящи, ако желаем сами да управляваме настоящето си. Още повече за мен раздухани по онзи начин от преди 4 години истории, само потвърждават тезата ми, че много често журналистиката се превръща в добре манипулирана реплика на реалността.
 
И така днес, ден след финала на 16-то СП по лека атлетика в зала исках да започна своя коментар с горния увод, защото дали мнозинството от вас обърнаха внимание, кой ни представи и то по особено добър и достоен начин на лекоатлетическия мондиал в Портланд. Не сте? Ами да, тя беше. Отново Радослава Мавродиева, същата която бе набеждавана, в различни грехове, чрез медийни интерпретации и т.н. И не само това, тя беше единствената българка на това международно първенство, което останалата част от нашите атлети, с покрити нормативи целенасочено пропуснаха, напълно логично и оправдано, заради разнопосочността на световния лекоатлетически календар в тази олимпийска година – СП в зала в Портланд, САЩ, в края на март; ЕП в първите дни на юли в Амстердам, Холандия и Олимпийските игри в Рио де Жанейро, Бразилия през август.
 
Мавродиева завърши на 6-то място в тласкането на гюле преди 2 дни, въпреки че спрямо сезонните резултати бе с втория най-слаб от 11-те участнички, с покрити нормативи. В Орегън Кънвеншън Сентър тя записа точно 18 метра, които се оказаха и неин личен рекорд през сезона, а именно това е целта на всеки български лекоатлет през последните години – да се доближи максимално до личното си постижение и в най-добрия случай да го подобри.
 
Ще завърша със следния разговор с Мавродиева, който имах възможността да проведа, по време на тазгодишния Национален шампионат в зала в гр. Добрич. Тогава исках да направя интервю с нея, но тя чисто човешки ме помоли да се откажа и да не я карам да говори. Тогава думите и бяха: 

"Аз нямам нужда от медийни изяви."

Това послание беше повече от ясно: Моля, ви. Искам просто да свърша своята работа, оставете ме да го направя. 

Дали, защото все още асоциира медиите със случилото се през 2012 г. или по други причини не мога да кажа, но аз приех нейното желание, защото етиката на професията ме задължи в онзи момент.

Сега разбирам, колко ценно е било онова, което се случи тогава, защото тя може и да бе единствената ни представителка в Портланд, но се представи достойно за България! Успех и занапред!


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS