След не един или два разговора с мои колеги, вече съм напълно сигурен, че след всичко, което се случи през последните месеци, спортът повече не може да продължава така! Оказа се, че "системата" е гнила отвътре и елегантно решение за нейното спасение няма.

За революция говоря, но истинска! Нима Световната антидопингова агенция (WADA) може до безкрай да си затваря очите за скандала, който самата тя забърка, поради явна непрецизност в своята работа? Всеки случай щял да бъде разглеждан сам за себе си! А кога преди е имало толкова спортисти залавяни с един и същ препарат/вещество, че подходът сега да не трябва да се променя?

Колко още спортисти трябва да бъдат уличени в употребата на мелдоний, за да стане ясно, че ефективността от прилаганите антидопингови правила е нулева? Нужно ли е да се стигне до там, че чистите да се окажат малцинство?

Нужно ли е една огромна част от спортния свят да не може да участва на Олимпийските игри, заради очевидни заигравки с препарати, в обновяването на списъците със забранени вещества и методи?

Истината за мен е само една. Ако искаме да има спорт, той трябва да бъде спорт без допинг, където честни хора показват какво могат без допълнителни стимулации. И дори това да коства рязко понижение на резултатите, каквото несъмнено ще настъпи, аз съм съгласен, само и само да знам, че гледам Олимпийските игри, създадени с мъдра и немеркантилна мисъл от древността, които намират своето продължение в модерната епоха. 

Който не е съгласен, правото си е негово и може тогава да си учреди "Фармацевтични игри" или както иска да ги нарече. Атлетите в тях да си употребяват каквото си искат и да приличат също на каквото искат. Аз обаче не искам повече това да продължава в спорта, заради който станах журналист.

Без да бъдат заличавани рекорди от миналото, нужна е нова ера на световния спорт! Ера, която да си има нови най-добри постижения, в която спортистите да бъдат тествани по график и всички да притежават лични биологични паспорти, съдържащи точни и ясни данни от плановите им проверки.

Това е решението, което вече няма алтернатива, а и в модерността, чрез технологичния напредък на човечеството, няма да е толкова трудно да бъде осъществено!

Искам Олимпийските игри да бъдат празник на витамин C-то и нищо повече, а който веднъж направи грешната крачка към измамата, то той не трябва да има правото да бъде част от историята на чистия спорт.