Световното първенство по лека атлетика в зала, в Портланд (ОР, САЩ) започва този петък сутрин в 04:05 ч. българско време, а любителите на „царицата” ще могат да се насладят на шампионат, който ще бъде доста противоречив. Причините за това не са една или две.

Ще започна оттам, че Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) и домакините от САЩ ще трябва да проведат първото първенство от такъв ранг, в което ще отсъстват руските представители, но този път не защото на практика отново се намираме в „студена война” и Русия бойкотира. Просто спортният свят реши да покаже принципност, която му е липсвала доста години назад. 

Решението на проблемите на безкрайната и обречена борба с допинга в сегашния ѝ вид стигна до там, че се оказа нужно всички да бъдат поставени под един общ знаменател, що се отнася до руските атлети, които представляват една от най-успешните нации в историята на леката атлетика. И какво, отново стигнахме до стария, но изпитан принцип: Има човек – има проблем, няма човек – няма проблем. Жалко, че ми се налага да цитирам диктатори, но точно и затова няма да споменавам имена. И така, ако трябва да перифразирам: Има руски атлети -  има допинг, няма руски атлети – няма допинг. Дано да има резултат, или поне някой или друг ръководител да се чувства наистина спокоен за образа на спорта от такъв тип решения. Аз обаче не съм сигурен, дали това не руши още повече сринатото от некадърни управници на IAAF и високоплатени съветници доверие!

Да оставим обаче начина, по който се решават допинг проблемите на света. Като изключим отсъствието на руснаците, първенството в Портланд ще бъде лишено и от голяма част от останалия атлетически елит, но това не е учудващо предвид Олимпийските игри в Рио, които ще бъдат основна цел за всички най-изявени в спорта. Причина за липсата на атлетически звезди обаче се оказаха и сериозни травми. Това важи с пълна сила за големите шампиони в многобоя Джесика Енис-Хил и Аштън Ийтън. Британката заради проблеми с ахилеса, а световният рекордьор разби главата си (в овчарския скок) по време на националното първенство на САЩ в зала и така ще трябва да пропусне по принуда домашния световен шампионат. Неприятни новини, но пък предвид това, че най-добрите атлети през зимата ще бъдат на американска територия, шоуто поне изглежда гарантирано от организаторите.

Първенството в зала ще опита да разчупи още повече традициите в спорта, което ще е още една стъпка в посоката на превръщане на леката атлетика в по-привлекателна за по-широка аудитория. Друг е въпросът, дали това е правилният начин за реформиране на спорта?

Да останем обаче още малко на тази пътека, за да ви разкажа и за какво точно става въпрос. За първи път програмата на световното първенство и залата-домакин ще позволят двата овчарски скока (за мъже и за жени) да се проведат успоредно по едно и също време и именно с тях ще започне лекоатлетическия мондиал в Портланд. В дисциплините скок на дължина, троен скок и тласкане на гюле след 5-ия кръг от опити, само първите четирима във временното класиране ще има право на 6-ти опит.

Леката атлетика не е това, което беше и може би никога няма да бъде. Въпреки това можем да продължим да мечтаем за безкористно отдадени атлети с големи сърца, харизма и чар, които все по-трудно се срещат в съвременния спорт, а ако се появят може би и „царицата” отново ще заблести.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS