Българският отбор по шахмат за мъже стана световен шампион  по шахмат за хора с увреден слух за 2014 година на шампионата,  който се проведе в Опатия /Хърватия/.

Българските шахматисти с увреден слух постигнаха заслужена  победа на световното първенство, което е и шахматна олимпиада за хората с увреден слух по шахмат.

Българският мъжки отбор събра 14 мач-точки и еднолично  завоюва шампионската титла. Общият брой точки по отделните дъски  на нашите шахматисти е 25 т.

Българският отбор не допусна  отборна загуба и завърши с 5 отборни победи и 4 равни мача. ММ  майстор Петър Орев на четвърта отборна дъска е са най-много  точки от отбора - 7,5 от 9 възможни.

На втора дъска ММ Веселин  Георгиев е със 7 т. На трета отборна дъска Димитър Серафимов е с 6,5 точки. На първа дъска Николай Нинов, зам.-председател на  Съюза на глухите в България, постигна 4 точки. Втори на световното първенство в Опатия са шахматистите от  Полша с 13 мач-точки. Трети са германците с 12 мач-точки и 22  точки по дъски. Със същия брой мач-точки са и четвъртите,  домакините от Хърватия, които имат общо 20,5 т.

На световното първенство за хора с увреден слух участваха 87  шахматисти от 18 държави. Освен първенството за мъжете, се игра и шампионат за жени, открит турнир и първенство по блиц.  

През 2013 г. същите български шахматисти, представители на клуб "София", завоюваха второ място на ХХI европейско отборно  първенство по шахмат 2013 за шахматисти с увреден слух, което се проведе от 12 до 17 юни 2013 г. в гр. Каунас, Литва./БТА