Стотици столичани имаха възможността да се запознаят отблизо със  спортовете на модерния петобой и с двамата медалисти от завършилото  наскоро в Мексико Световното първенствопо време на презентацията, която  родната федерация организира в парк Възраждане в Зона Б 5. На комплекса  Спортна София бе изграден специален щанд, където всекие можеше не само  да се запознае, но и да изпробва своите умения в няколкото спорта  обединени от модерния петобой.

Най-много бяха желаещите да опитат дали имат точно око в стрелбата със  специалните лазерни пистолети. Майстори на фехтовката в атрактивни  одежди направиха възстановка на боеве с истинско оръжие, а малчуганите  се радваха на специално осигурените беозпасни мечове от плексиглас.  Специална мултимедия пък представяше в подробности всеки един от  спортовете в петобоя: фехтовка, плуване, езда, стрелба и бягане. Демонстрациите и срещите бяха част от големия празник, в който бяха  предвидени изяви в общо 30 различни спорта.

Бонус за присъстващите бе възможността да се срещнат, да разговарят и да  се снимат с българските герои от Световното първенство по модерен  петобой в Мексико. Много емоционално преминаха срещите с Явор Пешлеевски  и Тодор Михалев, които бяха на щанда и разказваха с охота повече за  шампионата, от който спечелиха за България бронз в щафетата, за своите  любими дисциплини и за бъдещия си труден път към Олимпиадата в Токио  2020. Мнозина бяха желаещите за автографи и селфита с двамата медалисти,  които сами обясняваха на присъстващите техниките и тайните на  майстроството в отделните спортове.

Модерен петобой

Българите бяха определени като сензацията на завършилото наскоро Световно първенство за мъже и жени в Мексико. 
"Ще се съгласим с  определението на световната общественост и медии, че сме сензация,  защото това е вторият медал за България в този спорт след 17 години.  Първият беше завоюван от Цанко Хантов. Качването ни на подиума бе голяма  изненада за всички,“ споделя Пешлеевски. "В Мексико направихме нещо  голямо – трето място на Световно е успех и се гордеем с постижението,  защото знаем колко много труд хвърлихме“, допълва Тодор Михалев.

Според Пешлеевски първата и най-важна крачка по пътя към Олимпиадата в  Токио след 2 години е направена. Спортистите си пожелават здраве и  спортно щастие през следващата година и вярват, че отново ще завоюват  медал. "Планирана е много добра подготовка. Разчитаме на финансиране от  Спортното министерство и на Българския спортен тотализатор, за да се  осъществят всички спортни лагери и необходимото възстановяване. Вярвам,  че можем да покажем много по-добри резултати“, уверен е Пешлеевски.  Когато погледнат назад, първенството в Мексико е дало по-голяма  увереност на двамата състезатели, че Олимпиадата в Япония не е далечна  мечта, а постижима цел.

До тях на щанда на модерния петобой бе и една от младите талантливи  състезателки на българския петобой - Зорница Стоилова, която заедно с  Христо Панайотов заминава следващия вторник за Олимпийските младежки  игри в Буенос Айрес. Зорница има пето място на Европейско първенство за  девойки до 19 г. в Полша тази година, а Христо е с бронз от олимпийската  квалификация в Чехия този сезон.