Световната купа по художествена гимнастика бе официално открита с бляскава церемония, в която бе даден ярък израз на българската култура. Ансамбъл „Чинари“ зарадва феновете с едно свое изпълнение.

След това официалните лица, които уважиха церемонията, направиха своите изявления.

Патронът на събитието, столичният кмет Йорданка Фандъкова, приветства феновете с думите: „Специално поздравявам федерацията за тази радост, която ни дава. Успех на всички състезатели и най-вече на българските гимнастички, които обичаме, на които се възхищаваме и с които се гордеем“.

Министърът на туризма Николина Ангелкова, също уважи церемонията. Както е известно, оглавяването от нея ведомство е сред спонсорите на мероприятието.

„Искам сърдечно да благодаря, този спорт представя България и стига най-големите върхове. Пожелавам България да достигне едни от най-високите места. Такива състезания помагат и да привличаме още повече туристи и да представят България като привлекателно място“, заяви Ангелкова.

Официален старт на събитието постави спортният министър Красен Кралев: „Благодаря за честта да открия Световната купа. Федерацията винаги се справя блестящо с организацията на такива събития. В тази година е чест да сме домакин и на Световното първенство. България много обича художествената гимнастика. Този спорт е един от тези с най-много привърженици. Нека си пожелаем успех на всички участници. Надявам се, че ще подкрепяме топло всички грациозни момичета. Очакваме феновете и през септември, когато ще се насладим на най-големия форум в Арена Армеец. Обявявам Световната купа за открита“.

Един от специалните гости на мероприятието е Наталия Кузмина – технически делегат на ФИГ.