Точно 2 години преди старта на лекоатлетическата програма в Токио, Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) публикува квалификационната система за Олимпийските игри в японската столица през 2020 г.

Системата за участие в  Игрите на XXXII-та олимпиада беше одобрена на заседанието на Съвета на IAAF в Буенос Айрес миналата седмица, като тя включва бройките състезатели за всяка дисциплина и графика за класиране.

За дисциплините 10 000 м, маратон, спортно ходене, многобой и щафетните бягания, квалификационният период започва от 1 януари 2019 г. и продължава до 29 юни 2020 г. За всички останали дисциплини квалификационният период започва от 1 юли 2019 г. и също  е до 29 юни 2020 г.

Атлетите могат да се класират по един от следните два начина:

• Според подреждането им  в световната ранглиста на IAAF, в края на квалификационния период. (Тази система ще бъде въведена официално през есента на 2018 г. и ще представлява точкуване на база постижение и класиране на дадено състезание .)

• При постигане на стандарта за участие в рамките на квалификационния период.

Стандартите за участие ще бъдат одобрени и публикувани по-късно тази година, но те ще бъдат определени единствено с цел допускането на атлети с високи постижения, които не могат да се класират чрез световната ранглиста на IAAF.

Олимпийските игри в Токио ще бъдат открити на 24 юли  2020 г., като програмата на лекоатлетическия турнир ще започне на 31 юли.

По-рано този месец Изпълнителното бюро на Международния олимпийски комитет (МОК) одобри графика на състезанията за Игрите в Токио 2020 г., очертавайки началния и крайния период на всяка сесия. Подробната програма на състезанията, определяща отделните часове на конкретни дисциплини, ще бъде обявена до пролетта на 2019 г.

Наскоро Организационният комитет за Игрите в Токио обяви ориентировъчните цени на билетите за състезанията. Ще има широк ценови спектър , целящ възможно най-много хора да се насладят на състезанията под знака на петте кръга. Милиони билети ще бъдат на достъпни цени, като половината от всички пропуски за спортните обекти ще струват по 8000 JPY (около 62 евро) или дори по-малко. Феновете ще могат да кандидатстват за билети от пролетта на 2019 г.