17 национални антидопингови организации призоваха Русия да бъде отстранена от зимните Олимпийски игри през 2018 година.

По-малко от 5 месеца преди началото на Игрите в Пьончан, от въпросните държави обявиха, че Международният олимпийски комитет "отказва да държи Русия отговорна за един от най-големите скандали в спортната история...и поставя на карта чистите спортисти и бъдещето на олимпийското движение."

Призовава се за наказание за "доказаната корупция на Игрите в Сочи 2014 и продължаващия провал в задълженията да изчистят спорта." Споделят се и съмнения, че Игрите в Пьончан между 9 и 25 февруари ще бъдат "чисти".

През миналата година независима комисия към УАДА откри доказателства за държавно подпомаган допинг в Русия, за което от МОК все още не са обявили санции. Очакванията обаче са за голяма глоба без друго наказание.

Според изследването 1000 руснаци в 30 спорта са използвали допинг през последните години. Сред държавите, които са изискали изхвърлянето на Русия не е България, а в списъка са САЩ и Великобритания.

Ето антидопинговите организации на чии държави са поискали крути мерки спрямо Русия: Австрия, Австралия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Япония, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Сингапур, Швеция, Великобритания, САЩ.