Безспорният шампион в лека категория Хабиб Нурмагомедов победи временният шампион Дъстин Порие в главната битка на UFC 242, което се проведе в Абу Даби. 16 500 зрители наблюдаваха двубоя, в който американецът даде всичко от себе си и се бори мъжки, но се превърна в поредната жертва на непобедения шампион от Дагестан. Порие имаше своите шансове в срещата, след като на няколко пъти регистрира добри удари и направи няколко неуспешни опита за гилотина, но Хабиб се оказа безгрешен противник. 

Двубоят започна търпеливо, в началото и двамата бойци бяха предпазливи и не предприемаха излишни рискове, като Порие беше този, който откри екшъна в срещата с ритник. Хабиб вкара ляво кроше и притисна Порие до оградата, което приключи с логичен тейкдаун. Хабиб изцяло доминираше над Порие, който не успя да се изправи, въпреки усилените си опити. Нурмагомедов на няколко пъти опита събмишън още в първи рунд, но не успя да го завърши

Във втория рунд започна още по-успещно за Порие, който отново тръгна пръв да атакува и вкара ритник и няколко десни крошета. Нурмагомедов, от своя страна, опита летящо коляно и ъперкът. Порие регистрира силни десни удари, които накараха Хабиб да се отдръпне назад и от безопасна дистанция да отвърне с ляво кроше, след което дагестанецът отново постигна своето и свали Порие на земята. „Орела“ заключи Порие с краката си и опита да вкара удари в лицето му. Дъстин опита да се изправи, но пое коляно от шампиона, което отвори сериозна аркада над лявото око на Порие.

В третия рунд Порие регистрира ритник и ляв прав. Американецът дори успя да приложи гилотина на „Орела“, но Хабиб успя да се измъкне и оцеля. Хабиб отново успя да притисне противника си и му оказа натиск, прилагайки му приложи риър нейкед чоук, с което го отказа след  2 минути и 6 секунди от началото на третия рунд.

Така Хабиб остава непобеден безспорен шампион в лека категория и увеличава статистиката си на 28 победи в ММА, което е нещо невиждано досега.

След края на срещата дагестанецът показа голямо уважение към Порие и двамата си размениха тениските. „Орела“ сподели, че ще продаде тениската и ще изпрати всички пари на своя опонент. Безспорният шампион отказа не коментира следващата си битка и сподели, че иска да си почине от напрежението.

Най-вероятно Хабиб ще се изправи срещу Тони Фъргюсън в своята следваща среща, която може да е още през декември или в началото на следващата година.