Транссексуалният боксьор Патрисио Мануел постигна исторически първи успех на професионалния ринг след единодушно съдийско решение срещу мексиканеца в категория супер перо Уго Агилар. 33-годишният Мануел се превърна в първият транссексуален боксьор, който се бие професионално в САЩ. ,,За нищо на света не бих заменил този миг. Струваше си всичките усилия и жертви, за да стигна до този мач“, заяви той за Los Angeles Times. „Сега съм професионален боксьор“.

Мануел се състезава през 2012 година като жена, но контузия на рамото го спря от това да участва Олимпийските игри в Лондон. Няколко месеца по-късно той се подложи на операция за смяна на пола, като в крайна сметка получи лиценз за професионален дебют. Калифорнийските власти бяха първоначално резервирани относно даването на лиценз на Мануел, но решението на Международния олимпийски комитет преди Олимпиадата в Рио през 2016, което позволява на транссексуалните състезатели да участват без ограничения на големи форуми, даде път на Мануел към професионалния ринг.

Агилар, който се би в САЩ за първи път, научил за промяната на 33-годишния боксьор два дни преди мача им. ,,Изпитвам уважение към него. За мен това не променя нищо. На ринга и двамата искаме да спечелим“, заяви мексиканецът.