Търпението и усилената работа са ключът към успехите, заяви европейската и световна шампионка по борба Тайбе Юсеин, която беше призната за спортист на месец октомври от журналистите. 

След нея в журналистическото допитване с по два гласа останаха златната медалистка в леката атлетика от младежките олимпийски игри Александра Начева (троен скок) и боксьорът Кубрат Пулев, който победи британеца Хюи Фюри и стана официален претендент за пояса на IBF.

"Търпението, усилената работа и желанието да постигна това, което ми е липсвало, са ключът към успеха. Още в началото на годината си пожелах два златни медала от двете големи първенства и ето, че мечтата ми се сбъдна. Много е приятно, че журналистите и хората оценяват това, което правя в залата. Надявам се да продължа да ви радвам с успехите си", каза Юсеин.

Само преди дни тя бе посрещната като герой в родното си Мъдрево. А най-голямата изненада за нея била, че в работен ден цялото село се събрало, за да види златното момиче на българската борба. Тайбе до момента е единствената българската състезателка с титли от европейско и световно първенство в олимпийските видове спорт за 2018-а година.

Селекционерът на националките по борба Петър Касабов път бе избран за треньор номер 1 на месеца, за втори път тази година. Предишната му победа бе след европейското през май, на което Тайбе Юсеин и Биляна Дудова спечелиха европейските титли, а Мими Христова се окичи със сребро.

"Последната ни световна титла при жените бе на Станка Златева преди 7 години . Много се радвам, че съм и личен треньор на Тайбе, че тя ми вярва и че зарадвахме цяла България с нашите успехи", заяви той.

Касабов спечели още по-безапелационно треньорската анкета. Получи 18 гласа от общо 19 редакции, а 1 вот бе за селекционера на мъжкия национален отбор по класическа борба Армен Назарян, чиито момчета спечелиха сребро и бронз от световното в Будапеща. 

От 3 до 22 декември жените ще имат лагер на Белмекен, като в подготовката ще се включат и момичетата, които лекуваха травми - бронзовата олимпийска медалистка Елица Янкова, сребърната медалистка от Мондиала Мими Христова, както и Миглена Селишка, трикратна европейска шампиока за девойки. И трите най-вероятно ще излязат на тепиха още на зимния шампионат през януари.

"Няма невъзнаграден труд, момичетата на 100 процента се влагат на тренировките, а резултатите рано или късно идват", продължи Касабов. Треньорът допълни, че настоящият двудневен формат на състезанията много повече му допада не само на него, но и на състезателките. 

"Да, всяка сутрин имаме кантар, но след това имат време да хапнат, да починат и да започнат срещата. И както сега на световното Тайбе направи 3 срещи сутринта, полуфиналът й бе чак вечерта, тя излезе заредена, пълна с енергия. А финалът бе на следващия ден вечерта, беше презаредена и направо избухна. В предишния формат те бяха смазани на финала. Да направиш 4-5 срещи в рамките на ден не е никак лесно", завърши Касабов.