Милиони души по света ще насочат погледи към Бургас с откриването на Световното първенство по Тай-чи чуан с директно излъчване по интернет от зала „Младост“. 

Във форума вземат участие 500 състезатели от 35 държави, сред които националите на  Китай, Япония, Сингапур, Макао, Бразилия, Русия, Африка, САЩ, Канада и Европа.  Те ще демонстрират форми в древното китайско изкуство, което е най-практикуваната ушу дисциплина, призната от Световната здравна организация за спорт на 21 век.

От шестима души се състои българският национален отбор, сред които и едно момиче. Според капитана на българския национален отбор Петър Драгоев, атлетите ни са много добре подготвени и неговата амбиция е за поне 6 медала.

 Над половин милиард души се занимават с Ушу, а над 100 млн. практикуват тай чи чуан.

„Това е най-практикуваният стил в УШУ, или както е по-популярно у нас Кунг Фу. Той е съчетание от оздравителна гимнастика и едно от най-опасните бойни изкуства. Практикува се от хора на всякаква възраст и социално положение като в същото време е много полезно за кондиция и на тялото, и на ума“, поясни президентът на родната федерация  Стефан Колев.

Световното по Тай чи в Бургас

Домакинството на България и Бургас на два световни форума в този спорт в рамките на три години (младежкия шампионат от 2016 и сега) е абсолютен прецедент и се дължи на големия респект на всички към постиженията на родното у-шу, всеотдайността и ентусиазма на българите.

„В Световната УШУ федерация членуват 152 организации от цял свят, а българската е една от най-активните сред тях и помага нашия спорт да стане олимпийска дисциплина. От името на Международния комитет, благодаря на президента на вашата федерация - Стефан Колев за добрата организация и положения огромен труд", допълни вицепрезидентът на Световната УШУ Федерация Антъни Го.

В церемонията , по утвърден сценарий на Световната у-шу федерация, но с изявени български елементи, се включиха още областният управител  на Бургас – Вълчо Чолаков и кметът на Бургас – Димитър Николов.