Италианецът Лука Валдези, който е супервайзер на Световна младежка лига по карате, пристигна тази вечер в София.

41-годишният Валдези е една от най-големите звезди в спорта. В момента той е член на Техническата комисия към Международната федерация по карате и председател  на ТК към Европейската федерация. Веднага след като кацна на летище "София" италианецът отиде в зала "Арена Армеец", която е домакин на състезанието от петък до неделя.

Лука Валдези е световен шампион по ката отборно и индивидуално. Той има общо 14 медала в кариерата си от първенства на планетата, от които 6 златни, 3 сребърни и 5 бронзови.

Италианецът пристига в България за втори път след европейскотто първенство в София през миналата година, което беше за кадети, юноши, младежи, мъже и жени до 21 години.

От тази вечер организаторите от Българската национална федерация по карате започнаха да подреждат залата, на която ще бъдат направени шест татами.

Над 2000 спортисти от 71 държави ще пристигнат в България за участие в първата в историята Световна младежка лига по карате.

Надпреварата е за състезатели между 12 и 18 години, а освен това е квалификация за младежките олимпийски игри в Буенос Айрес (Аржентина) през септември. 

Битките започват в петък (25 май) от 18:00 до 21:00 часа, а в събота и неделя (26 и 27 май) са от 8:30 до 18:00 часа.

Входът за зрители е свободен.

Участниците са разделени в три възрастови групи - деца (12-13 години), кадети (14-15 години) и младежи (16-17 години). 

Те ще се състезават в дисциплините ката и кумите индивидуално по категория за всяка възраст при момичетата и при момчетата. Само при най-големите се дават точки за класиране на младежката олимпиада.

Българският тим включва 60 състезатели.