Световната и двукратна европейска шампионка Станимира Петрова е първата българска финалистка на международния боксов турнир "Странджа", провеждащ се в столичната зала "София". Двукратната носителка на купата надделя категорично с 5-0 съдийски гласа срещу класната си италианска в категория до 57 кг опонентка Ирма Теста и зарадва феновете си по трибуните, както и министъра на младежта и спорта Красен Кралев и президента на Българската федерация по бокс Красимир Инински.

Превъзходството на Станимира на ринга бе толкова отчетливо, че зрителите започнаха да празнуват победата ѝ още преди да бъде обявено съдийското решение, което потвърди видяното - 30-27, 30-27, 30-27, 30-27 и 29-28, като единствено финландският съдия бе присъдил последния рунд на Теста, но всичко останало бе в актива на българката.

Във вчерашния си двубой Петрова надви с единодушно съдийско решение представителката на Сомалия Рамила Али. Днешната ѝ опонентка Теста може да се похвали със сребърен медал от Младежките олимпийски игри в Нанкин 2014, а е била и световна шампионка за девойки, макар и в по-горната категория до 60 кг.

Още в първата минута Петрова предизвика аплодисменти от трибуните с няколко добри десни крошета, като за разлика от вчерашния си двубой, този път тя бе тази, която стъпваше напред и инициираше действията. Комбинацията ляв прав-десен крос бе изпълнена отлично няколко пъти от Петрова в първия рунд и тя изглеждаше, че държи битката под контрол. Първото тежко попадение за втората част също беше дело на българката, отново с ляв прав и десен крос. Дясната ръка на Петрова отново няколко пъти създаде проблеми на Теста, като в самия край на рунда публиката аплодира две поредни солидни нейни крошета. В третия рунд Станимира предпочиташе да изчаква действията на съперницата си и да контрира, като се опази от сериозни поражения.

Станимира Петрова е от Асеновград започва да тренира таекуондо още 8-годишна и за 15 години в този боен спорт постига много успехи на национални и международни първенства. Чак през 2012-а, когато е приета да учи в НСА, започва да се занимава допълнително в бокс и разкрива страхотния си талант. През 2014-а тя печели световната титла в категория до 54 кг в Джеджу, Южна Корея, а през 2016-а в София грабва и европейската корона. Втората си европейска титла Петрова печели отново в нашата столица през юни 2018-а, а на осминафиналите на СП в Индия ноември миналата година тя загуби с 2:3 съдийски гласа от представителката на домакините Соня и остана крайно недоволна от решението.

През 2015 и 2016 година Петрова спечели купа "Странджа" след триумфа си в категория до 51 кг, а иначе грабна златото в турнира и при 57-килограмовите миналата година. През 2017-а Петрова остана първа подгласничка за трофея.

Юбилейното 70-о издание на най-стария международен турнир "Странджа" се провежда между 14 и 19 февруари в столичната зала "София". Над 190-има боксьори и 100 боксьорки от 39 държави на пет континента се включиха в престижната надпревара, като България е представена от 19-има мъже и 12 жени.