Българинът в категория до 91 кг на международния боксов турнир "Странджа" Иван Мечков отстъпи с единодушно съдийско решение на коравия руснак Садам Магомедов. Мечков започна по-добре двубоя, но тактическият план на противника бе по-качествено изпълнен и особено в последната част той наложи преимуществото си, като реферът на ринга дори трябваше да отброява на българина.

Съдиите единодушно присъдиха успеха на Магомедов - 30-27, 30-24, 30-25, 30-26 и 29-27, а на Мечков бе отнета 1 точка като наказание за три пъти изплюване на гумата. Съперникът му Садам Магомедов е бронзов медалист от Европейските игри в Баку 2015, а през 2015-а, 2016-а и 2017-а печели републиканското първенство на Русия. 

Мечков работеше отлично в първия рунд с водещия си десен прав и атакуваше не само главата, но и тялото на противника. Магомедов също бе с обратен гард и в края на частта успя да пласира силно ляво кроше в лицето на българина, който на моменти сваляше ръцете си и се откри за попадение. Доброто начало не бе продължено от Мечков с бързи комбинации, като той смени гарда за първата минута на втория рунд.

Руснакът започна да дебне Мечков и да подбира моментите за атака, като често го притискаше до въжетата. Контриращите му десни крошета бяха доста по-ефективни в размените, дори когато инициаторът им бе Иван. В третия рунд отново Магомедов отчете доста повече точни комбинации и разтърси Мечков с леви и десни крошета, като го прати в нокдаун 30 секунди преди финала.

Иван Мечков е държавен шампион в схвръхтежка категория (91+ кг), докато сега на "Странджа" се състезава в по-долната до 91 кг. Той тренира в боксов клуб "Спартак Плевен", като през 2017-а също спечели ДП за мъже в Пазарджик в най-горната дивизия.

Също през 2017-а под ръководството на треньора Павел Елкенев стига до триумфа в първото издание на Националната боксова лига при най-тежките, и то след победа над Петър Белберов. Преди по-малко от три месеца пък Мечков грабна бронзов медал в категория до 91 кг на международния турнир "Златната ръкавица" в Ниш, Сърбия.

Юбилейното 70-о издание на най-стария международен турнир "Странджа" се провежда между 14 и 19 февруари в столичната зала "София". Над 190-има боксьори и 100 боксьорки от 39 държави на пет континента се включиха в престижната надпревара, като България е представена от 19-има мъже и 12 жени.