Българското участие в категория до 60 кг на Купа "Странджа" приключи, след като и Аслъхан Мехмедова отпадна преди четвъртфиналите, губейки с 1:4 съдийски гласа срещу солидната индийка Неераж в столичната зала "София". Единствено косовският съдия отсъди в полза на Аслъхан с 29-28, а другите бяха в полза на опонентката ѝ - 27-30, 27-29, 27-30 и 27-29.

Другата ни представителка в категорията Деница Елисеева загуби вчерашния си двубой също с 1:4 съдийски гласа в оспорван сблъсък с швейцарката Сандра Бругер.

В първия рунд двете се впускаха в откъслечни размени, но и в големи отрязъци от времето българката се движеше около ринга в близост до въжетата и гледаше да пази дистанция. Аслъхан дори сменяше гардовете, за да опита да обърка противницата си, която бе изцяло с обратен такъв. В първата половина на втория рунд обаче индийката успя да пласира няколко много точни и скоростни леви и десни прави, като не позволяваше никаква активност от ръкавиците на Мехмедова. Българката се окопити в следващите секунди, но трудно пропряваше попадения през защитата на съперницата. Третият рунд бе равностоен, като играта често бе накъсвана от клинчове, а и двете записаха по един отчетлив десен прав в целта, а като цяло индийката гледаше да контрира.

Аслъхан Мехмедова е родом от Добрич, но от години тренира в софийския клуб "Бокс за всички" при треньора Веско Тодоров, който е баща на друга наша боксьорка - Еми-Мари Тодорова. Мехмедова е полуфиналистка от турнира "Купа на нациите" в края на януари тази година, но контузия ѝ попречи да излезе в битка за място на финала в категория до 60 кг. В по-горната дивизия до 64 кг тя има сребро от ЕП за девойки в София 2017, като е и четвъртфиналистка на ЕП за жени до 22 год. в Румъния 2018.