Носителят на купа "Странджа" 2018 Петър Белберов загуби финала в свръхтежка категория в последния мач от 6-ия състезателен ден на международния боксов турнир "Странджа" пред многобройна и неспираща да го подкрепя публика. 

Българинът отстъпи с единодушно съдийско решение на младия и прогресиращ американец Ричард Торес-младши - 26-30, 27-30, 27-30, 27-30, 27-30, чийто по-агресивен подход явно повече се хареса на съдиите.

В първия рунд американецът се опитваше с ниски атаки да търси тялото на Белберов, който имаше предимство в ръстово отношение и предпочиташе да изчаква атаките на противника. Той разпали многобройните си почитатели по трибуните с ляво кроше, но съревнование имаше и на трибуните, след като бъгларските фенове и американските състезатели се надвикваха помежду си, създавайки отлична атмосфера за последния двубой на "Странджа" 2019.

Във втората част Торес опитваше от близка дистанция да надиграе Петър, който често трябваше да се отбранява в близост до въжетата, но не спираше да дебне за контриращо дясно кроше. Към края на частта водещият ляв прав на Белберов му вършеше отлична работа, а той завърши с десен крос за удоволствие на публиката. Тактиката и на двамата остана същата за последните 3 минути, като се впускаха в размени, но явно постоянното стъпване напред на Торес се е харесало повече на съдиите, които отсъдиха единодушно в полза на американеца.

Съперникът на Белберов на финала е изгряващата звезда на американския бокс - 19-годишният Ричард Торес-младши, който е двукратен републикански шампион на САЩ и бронзов медалист от СП за юноши 2016 , като се боксира с обратен гард.

В първия си двубой пред екзалтирана своя агитка Белберов откри кампанията си в "Странджа" с упех с 4-1 съдийски гласа срещу украинеца Виктор Вихрист. В неделя навръх 29-ия си рожден ден Петър постигна една от най-престижните победи в кариерата си над сребърния медалист от Световното първенство Камшибек Кункабаев, отново пред шумна своя агитка. На полуфиналите Белберов не остави шансове на хърватина Лука Пратлячич - единодушно решение в негова полза.

Петър Белберов започва да тренира бокс любителски на 14-годишна възраст, а чак на 20 се пуска в състезания. Миналата година той не само спечели купа "Странджа", но постигна победа във финала на свръхтежка категория срещу арменеца Гюрген Ховнанисян (4-1 съдийски гласа) с разкъсани мускулни влакна на десния си бицепс. Това бе третият му пореден триумф в дивизията на "Странджа" и първа купа, въпреки че получава контузията още преди полуфиналния си двубой. През 2015-а печели бронз на Европейското първенство в Самоков, а през 2017 година дебютира с победа в полупрофесионалните серии на АИБА - World Series of Boxing.

Юбилейното 70-о издание на най-стария международен турнир "Странджа" се провежда между 14 и 19 февруари в столичната зала "София". Над 190-има боксьори и 100 боксьорки от 39 държави на пет континента се включиха в престижната надпревара, като България е представена от 19-има мъже и 12 жени.