Държавната атлетическа комисия на Масачузец реши да откаже боксов лиценз на британеца Били Джо Сондърс за вече организираната му защита на титлата на WBO в средна категория срещу Деметриъс Андраде на 20-ти октомври в Бостън.

Лицензирането на Сондърс стана необичаен проблем в края на септември, когато от Доброволческата антидопингова асоциация (VADA) информираха представители на Сондърс и Андраде, че британецът е дал положителна допинг проба за оксилофрин на 30-ти август. Оксилофринът е стимулант, който най-вече подобрява издръжливостта на спортиста и е строго забранен от VADA.

Сондърс (26-0, 12 КО) и Андраде (25-0, 16 КО) са подписали споразумения за спазване на стандартите за тестване на VADA. Британецът и неговите ръководители твърдят, че той е дал положителната проба в следствие на употребата на спрей за нос, но комисията в Масачузец все пак реши да откаже лиценз на шампиона.

Ако от Световната боксова организация (WBO) решат да отнемат титлата на Сондърс, тогава Андраде най-вероятно ще се изправи срещу Уолтър Каутондоква (17-0, 16 КО) за вакантната титла в средна категория. Каутондоква се нарежда на второ място сред претендентите на WBA, едно място след Андраде, който е начело в класацията.

Трябва да отбележим и факта, че ръководителите на Андраде не настояваха пред комисията на Масачузец да отхвърлят искането на Сондърс, тъй като Андраде все още иска да се бие с него. Те също така не поискаха и от WBO да отнемат титлата на британеца.

Положителната допинг проба ще струва на Сондърс около 2,3 милиона долара, които той щеше да прибере от задължителната защита на титлата си. Интересното в случая е, че оксилофринът не е забранен от антидопинговите агенции във Великобритания, освен в деня на срещата, поради което Сондърс няма да бъде наказан от организацията, която подлага всички британски боксьори на тестове 365 дни в годината.

29-годишният Сондърс би трябвало да няма никакви проблеми да се бие в Обединеното кралство, където и без това се проведоха повечето от срещите му досега.