Рами Киуан постигна втората българска победя за деня на международния боксов турнир "Странджа" в столичната зала "София". 

Боксьорът от Костинброд в категория до 75 кг се наложи с единодушно съдийско решение срещу турския представител Хайри Утку Ердоган. Съдиите отсъдиха 29-28, 29-28, 30-27, 29-28 и 29-28, като всички без македонеца са дали първите два рунда за Киуан, а последния - за Ердоган.

Следващото препятствие във втория предварителен кръг (ниво осминафинал) за Киуан ще бъде срещу норвежеца Миндаугас Гедминас на 16 февруари във вечерната сесия, започваща в 18:30 часа.

Киуан бе много по-активен и категоричо надделя над противника си в първия рунд, като постоянно го тормозеше с левите си прави и леви крошета, идващи зад обратния му гард. Киуан бе и по-подвижният от двамата, но във втората част играта бе доста накъсвана от клинчове, като Ердоган се стремеше постоянно да скъсява дистанцията, защото изоставаше по отношение на ръста. 

Киуан се подведе по темпото му в последната част, когато прекалено често се "лепеше" за него и ударите нямаха дължина. Въпреки това той бе направил достатъчно в първите два рунда, за да си осигури победа в дебюта на "Странджа".

Рами Киуан е от Костинброд и е сред четиримата ни дебютанти на "Странджа", заедно с Иван Атанасов, Рами Киуан и Венсан Киркоров. Той се състезава в боксов клуб "Червен бряг", а под ръководството на треньора Дойчин Цанов спечели злато в категория до 75 кг от Държавното лично-отборно първенство за младежи в Горна оряховица миналата година. 

Той има и злато в Ямбол от 2017-а на ДП лично-отборно за младежи, а през 2018-а също завоюва първата си титла при мъжете на Държавното лично първенство в Ямбол.

Другият българин в категория до 75 кг Кристиян Николов ще се боксира малко по-късно. Първата наша победа за деня в турнира бе дело на Емануил Богоев в категория до 56 кг над индиеца Гаурав Бидхури.

Юбилейното 70-о издание на най-стария международен турнир "Странджа" се провежда между 14 и 19 февруари в столичната зала "София". Над 190-има боксьори и 100 боксьорки от 39 държави на пет континента се включиха в престижната надпревара, като България е представена от 19-има мъже и 12 жени.

Българинът Венсан Киркоров загуби с неединодушно съдийско решение дебютния си двубой в турнира. Трениращият в ЦСКА наш сънародник отстъпи с 2-3 съдийски гласа (29-28, 29-28, 28-29, 28-29, 28-29) в оспорвана битка срещу аржентинеца Максимилиано Оди.

Венсан Киркоров е един от четиримата ни дебютанти на "Странджа", заедно с Иван Атанасов, Рами Киуан и Кристиян Николов. Той тренира в боксов клуб ЦСКА и е племенник на бившия световен шампион Киркор Киркоров. През 2017-а в Прищина, Косово печели злато от международния турнир за младежи "Лах Нимани". Миналата година пък спечели титлата до 60 кг на Държавното лично първенство за младежи, втори кръг, в Добрич.

По същото време на другия ринг в зала "София" Иван Атанасов също с разделено съдийско решение отстъпи на украинеца Ярослав Хартсиз в категория до 64 кг. Съдиите край ринга отсъдиха битката 28-27, 26-29, 26-29, 27-28 и 27-28 и съответно отчетоха поражението на българина.

Атанасов започна добре двубоя и разтърси съперника с хубави десни крошета, но след това и особено през втората част на битката прекалено често биваше натикван в ъглите на ринга. Също така в случаите, когато пускаше гарда си, украинецът го наказваше с канонада от десни крошета и леви прави. В третия рунд дясното кроше на Атанасов стана по-активно, като той и опита със смяна на гарда да надхитри опонента си. 

Реферът на ринга отне по 1 точка за нечисти удари и на двамата боксьори, а в крайна сметка съдиите присъдиха победата на украинеца.

Иван Атанасов за първи път участва в "Странджа" (един от четиримата дебютанти, заедно с Венсан Киркоров, Рами Киуан и Кристиян Николов), като се състезава в боксов клуб "Победа Черноморец" и преди да се насочи към бойния спорт е тренирал футбол. Той има злато от Държавното лично първенство за мъже в Ямбол миналата година, а през ноември 2018-а печели международния турнир в Митровица, Косово "Адем Яшари" в категория до 64 кг. В него той дори получи трофея за най-техничен боксьор. 

Иван е четвъртфиналист от Световното първенство за младежи в Будапеща 2018, а през 2016-а спечели златен медал на Европейското първенство за юноши в Капошвар, Унгария, което му заслужи и прозвището "Спортист на Бургас" за същата година.